Tips and tricks 67: Hallwilersee

Wanneer je Zwitserland bezoekt tijdens een familiereis ga je uiteraard voor de grote toppers en prachtige uitzichten. Zo kon ik er direct 2 handjes vol noemen aan vrienden of familie die het land reeds bezochten. Beetje afhankelijk van budget, interesses en fitnessgraad uiteraard.

Maar wanneer je in Zwitserland zelf woont, besef je na 2 jaar (jaja, wij wonen hier sinds deze week 2 jaar) dat je niet elk weekend een zogezegde ‘topper’ kan bezoeken. Mijn lijstje is nog lang niet op maar niet alle bestemmingen liggen binnen het uur à anderhalf uur rijden van Thalwil en voor die verdere trips heb je algauw overnachting nodig. En dat is dan weer zeer prijzig in dit landje.

Zwitserland is toch niet zo groot hoor ik jullie misschien denken maar vergeet niet dat rijden van Basel naar Ticino een beetje ‘heuvelachtiger’ is dan rijden van Verviers naar Zuienkerke 😉 Die mooie en machtige Alpen liggen nu en dan eens in de weg voor een vlotte of snelle reis naar de andere kant van het land.

Maar goed, wat ik jullie eigenlijk wil vertellen, is dat we op het punt gekomen zijn dat we niet meer elk weekend ‘de ontdekking’ van ons leven kunnen doen op doenbare rijdafstand van ons huis. Dus gaan we ook op zoek naar de kleine(re) ‘ooohtjes en aaahtjes’ in Zwitserland. Misschien niet de tripjes die ik meteen aan reizigers zou aanraden maar zeker wel het bezoeken waard voor de expats.

Vorige week keken we even op onze kaart van Zwitserland en zagen we dat we al heel veel meren (grote en kleine, denk maar aan de Wägitalersee ten opzichte van een Vierwaldstättersee natuurlijk) bezochten maar dat er hier en daar toch nog eentje overblijft. Het was een zondag, 2 januari om precies te zijn, de feestdagen zaten nog wat in de kleren en de start van het schooljaar stond de volgende dag geduldig op ons te wachten. Niemand had er veel zin dus besloten we nog een klein tripje te maken. Zo eentje niet te ver weg zodat je ’s avonds geheel voorbereid (lees: boekentassen netjes gemaakt, verse kleren klaargelegd, iedereen proper gedoucht, de ontbijttafel gedekt en de koffie reeds klaargezet) de nieuwe schoolweek kan starten.

En dus werd het de Hallwilersee. (Het Hallwilermeer is een Zwitsers meer op de grens van het kanton Aargau en het kanton Luzern. De oppervlakte van het meer bedraagt ongeveer 10,3 km² en het diepste punt ligt op 47 meter diepte; het meer ligt op een hoogte van 449 m. Wikipedia)

We reden naar Schloss Hallwyl (wat we ook ingaven op de gps) in de gemeente Seengen, kanton Aargau, als vertrekpunt van onze wandeling. Het kasteel is geopend van april tot oktober dus een bezoekje aan het kasteel zelf zat er deze keer niet in. Geen probleem, dan hebben we een reden om nog eens terug te keren en op zich is de trip niet zo ver weg ( zo’n 45 min. rijden vanuit Thalwil).

Voor het kasteel is voldoende parking en van daaruit kan je de wandeling naar het Hallwilermeer meteen starten. Van het kasteel naar het meer wandel je een halve kilometer ongeveer langs een bospad. Na die halve kilometer bereik je de top (of het einde, afhankelijk hoe je het bekijkt) van het meer waar je langs de linkerkant op een mooi wandelpad eindeloos kan wandelen.

Wanneer je 1 kant van de oever volledig ten einde wil wandelen, zal je ongeveer zo’n 9 km gestapt hebben. Uiteraard sta je dan aan de andere kant van het meer en niet aan je wagen. Gelukkig kan je in de meeste dorpjes onderweg de bus terugnemen naar het kasteel (of in de zomermaanden het ferryschip)

Wij wandelden 4,5 km langs de Seeweg tot aan restaurant Delphin waar we onszelf trakteerden op (nooit gedacht dat ik dit zou zeggen) superlekkere Schnipo (Schnitzel mit Pommes). Nadat ons buikje vol was, zochten we de busplaats in de gemeente Meisterschwanden en keerden we lekker lui met de bus terug.

Een heerlijke uitwaai wandeling voor een verloren zaterdag of zondag. We keren zeker nog eens terug in de lente of de zomer want Julia zag enkele zwemplaatsjes (Badi) en het kind wil nu eenmaal in elk Zwitsers meer gedoken hebben. Tijdens de warmere maanden van het jaar vaart de ferry ook uit waardoor je je wandeling ook kan combineren met een boottocht op dit idyllische meer. Nog genoeg te beleven dus!

Gepubliceerd door tinyindebergen

#swisslife

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s