Woord van de week…

In de voorbije 20 maanden hebben we onze woordenschat duidelijk uitgebreid: COVID, Corona, virus, mondmasker, mondkapje, quarantaine, handgel, WHO, contacttracing, lockdown, coronagolf, vaccinoloog,…

Eerlijk, allemaal woorden die ik voor maart 2020 zelden of nooit in de mond heb genomen. Ondertussen weten peuters en kleuters maar al te goed wat die toestellen bij de slager, bakker of supermarkt betekenen en waarvoor we ze gebruiken. We kijken niet meer raar wanneer we iemand zien met bivakmuts én mondmasker. Dat was 2 jaar geleden even anders.

Maar sinds vorige vrijdag kunnen we onze woordenschat opnieuw uitbreiden met de komst van de Omikronvariant. Of we blij moeten zijn met deze taalverrijking laat ik even in het midden.

Alle hens aan dek, waarschuwingen alom… de schrik zit er weer goed in. We weten nog niet veel over ons woordje van de week en hopen met z’n allen de komende dagen wat meer duidelijkheid te krijgen.

Duidelijkheid was er wel in Zwitserland vrijdagavond. Alle inwoners van risicolanden (oh, nog een woordje dat ik kan toevoegen aan mijn lijstje bovenaan) mogen Zwitserland niet meer binnen. Verwarring ten top: mogen bezoekers wel of niet binnen met negatieve test en bijkomende quarantaine, gelden die regels enkel voor inwoners, hoelang zal deze nieuwe regel van kracht zijn, volgen andere landen ook,…

Het komt weer binnen. Anderzijds zeg ik chapeau aan Zwitserland. Ze lieten er geen gras over groeien, zelfs geen sprietjes of ontluikende graskorrels. BAM, toe! Of we Omikron weldegelijk buiten gaan kunnen houden betwijfel ik sterk… we zien wel.

Ondertussen gaan we Gust en Julia maar leren manillen. Dan weten we tenminste wat gedaan op kerst- of oudejaarsavond 😉

Manillen is een kaartspel voor 2, 3, 4 of 6 personen. Het is verwant met het Nederlandse klaverjassen en wordt vooral gespeeld in België (provincies West-VlaanderenOost-Vlaanderen en Henegouwen), in Frankrijk (waar het manille heet) en in Catalonië (waar het manilla heet). Het kaartspel zou zijn naam ontlenen aan Manilla, de toenmalig Spaanse stad waar het spel zou zijn ontstaan. (Wikipedia)

En in the meantime… zoals al vaker gezegd… take care allemaal daar xxx

Gepubliceerd door tinyindebergen

#swisslife

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s