A Swiss November

Ik hoef jullie al lang niet meer te vertellen dat Zwitserland op vele vlakken een prachtig land is. Alleen kan ik jullie de goede raad geven om een tripje naar Zwitserland niet in de maand november te plannen.

We hadden het al horen waaien voor we verhuisden en je leest het op meerdere blogs en sites bv Six ways to survive November in Switzerland .

Maar het klopt, november staat gelijk aan grijze, soms regenachtige en sombere dagen in een soort mistgordijn gewikkeld. Daarnaast zijn de meeste kabelliften tijdens de maand november gesloten ter voorbereiding van het winterseizoen. Dat winterseizoen is dan weer een heel ander verhaal. Dan is Zwitserland op z’n best voor velen. Ik ben er zelf nog niet helemaal aan uit of ik de grootste liefde voel voor winters of zomers Zwitserland. Twijfel, twijfel…

Maar de voorbije maand was het een beetje ‘overleven’ al klinkt dat misschien wel zwaarder dan het eigenlijk was. Normaal sta ik ’s ochtends op (vrij vroeg aangezien de kinderen hier op school verwacht worden om 7.30uur) en kan ik met een kopje koffie in de hand genieten van de opkomende zon en de bergen aan het einde van de Zürichsee. In november kan ik zoeken zo hard ik wil, ze zijn precies van de aardbodem verdwenen.

Uitstapjes plannen is ook een echte uitdaging. Je kan uiteraard op heel veel plaatsen wandelen in Zwitserland maar als je uit de ‘foggy’ zone in de plattere stukken en het dal wil ontsnappen, moet je echt al je best doen om een werkende kabellift te spotten. Er is een overzicht via de blog van swissfamilyfun en je kan tijdens het weekend best de websites van de kabelliften zelf checken. Want als er boven zon wordt voorspeld, durven die bedrijven (tijdens het weekend only) hun liftjes werkzaam maken. Zo gingen wij het voorbije weekend wandelen in de felle zon in Sattel-Höhstuckli. Onze winterjassen werden al snel rond de buik geknoopt en de mutsen verdwenen in onze rugzak want… you better be prepared in the mountains)

Eigenlijk kan ik 2 adviezen geven om die sombere en weinig aantrekkelijke novembermaand te vermijden. Wel, eigenlijk 3 maar de 3de tip is een maand naar één of ander zonnig oord trekken en even ‘overnovemberen’ maar met de schoolgaande jeugd hier in huis is dat spijtig genoeg geen optie. Of, ik zoek me volgend jaar een vrijwilliger die een maandje met me mee wil naar één of ander Spaans eiland, hmmm…

Tip 1: Misschien iets moeilijker tijdens de weekdagen als er gewerkt/naar school gegaan moet worden maar probeer zeker in de weekends uit het dal te ontsnappen en zoek hoger gelegen gebieden op waar de zon wel schijnt en je even je vitamine D gehalte kan opladen voor de komende week. Mijn lieve huisgenoten kennen het al. Moeder gaat dan even richting de zon staan en laat de vitamine D binnenkomen terwijl ze roept: ‘Voel je het, maar voel je het…’, terwijl de kroost nogal verveeld antwoordt: ‘Jajaaa mama, we weten het al.’

Tip 2: Een (kerstmis)lichtjes overload absorberen. Zwitserland heeft een andere Sinterklaas traditie dan België of Nederland. Hier komt Samichlaus met zijn helper Schmutzli op 6 december eigenlijk de officiële start van de kerstperiode inluiden. Hij brengt geen speelgoed, enkel mandarijnen en noten. Dus is het hier helemaal toegelaten om voor Sinterklaas je huis, de straten, de gebouwen, parken,… te versieren met duizenden en duizenden lichtjes. Zelf steek ik al de hele maand november dagelijks alle kaarsjes en sfeerlichtjes in huis aan maar het voorbije weekend kon ik het echt niet meer tegenhouden en heb ik toegegeven aan de Zwitserse kerstlokroep en heb ik de kerstboom MET lichtjes gezet.

Maar hey, er is licht aan het einde van de tunnel (heb je hem, heb je hem???). November loopt op z’n einde en morgen, donderdag 25 november, gaat in Zürich het echte kerstgebeuren van start. Om 18 uur ’s avonds worden in de Bahnhofstrasse in Zürich centrum duizenden lichtjes aangestoken en luidt deze activiteit, genaamd Lucy, ook de opening van talrijke kerstmarkten, kerstactiviteiten, wintergardens, lichtshows,…in.

Mijn hartje maakt alvast een vreugdesprongetje en ik zal mijn valies met bikini’s en strandshorts maar weer uitpakken because…It’s the most wonderful time of the year!!! En wacht tot de sneeuw Zwitserland weer omtovert tot een winterwonderlandschap….aaaaah!

Voor wie graag nog wat Christmas feeling tips zoekt om Zwitserland/Zürich tijdens de kerstperiode te bezoeken:

https://swissfamilyfun.com/christmas-in-zurich-with-kids/

https://www.zuerich.com/de/besuchen/weihnachten-in-zuerich/weihnachtsmaerkte

https://www.myswitzerland.com/nl/interesses/steden-cultuur/listicles/kerstmarkten/

https://www.myswitzerland.com/nl/interesses/wintervakantie/kerstmis/

Misschien tot ziens!

Gepubliceerd door tinyindebergen

#swisslife

3 gedachten over “A Swiss November

  1. Oh zo herkenbaar. Dit doet me met heimwee (maar ook mrt een grote glimlach) terugdenken aan de heerlijke kerstfeer in Zurich die inderdaad zooo lang lijkt te duren. En de lichtjes in de bahnhofstrasse 😍

    Like

    1. Bedankt voor de tip! Vorig jaar hebben we nog niet alles kunnen bewonderen zoals het hoort, hopelijk dit jaar wel (fingers crossed).

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s