Tips and tricks 74: Neuchâtel

Zoals jullie misschien wel weten, houden we hier een landkaart van Zwitserland bij waarop we telkens met een pinnetje aanduiden welke stad of dorp we bezochten sinds onze verhuis naar Zwitserland. Ondertussen is die landkaart al goed gevuld geraakt al zitten er hier en daar nog gaatjes in. Natuurlijk is de omgeving op minder dan anderhalf uur rijden van Zürich het drukst bezocht maar we maakten ook al enkele weekendtrips wat verder weg.

Vandaag stond Neuchâtel, een kleine twee uur rijden vanuit Zürich, op de planning. Neuchâtel is de hoofdstad van het gelijknamige Zwitsers kanton Neuchâtel. De gemeente heeft ongeveer 33.600 inwoners, ligt op 430 meter hoogte en omvat 1805 hectare. De stad ligt direct aan het meer van Neuchâtel. De stad bezit uitgebreide culturele mogelijkheden. Wikipedia

Wisten jullie trouwens dat het meer van Neuchâtel het grootste meer is dat volledig in Zwitserland ligt. Bij menige quizvragen wordt er wel eens gegokt dat het meer van Genève het grootste is maar dat ligt niet volledig in Zwitserland zelf. Tot zover de wist-je-datjes voor vandaag 😉

Wij parkeerden op een grote buitenparking ‘Jeunes-Rives’ nabij de haven van Neuchâtel. Naar Zwitserse normen een vrij goedkope parking want voor een goeie halve dag parkeren betaalden we CHF4. Zodra je van de parking weg wandelt, flaneer je langs het meer van Neuchâtel, voorbij de haven met mooie privé- en openbaar toegankelijke boten.

Aan de haven zelf liepen we richting het stadscentrum en besloten we het bureau voor toerisme even te bezoeken dat, hoe raad je het natuurlijk, net gesloten was. Maar gelukkig hingen er bakjes met een stadsplan en stadswandeling aan de gesloten (uhum) voordeur. We besloten de stadswandeling te volgen al maakten we na enige tijd eigenlijk onze eigen wandeling (geleid door Pokémon jagende Gust die vandaag extra veel werk had omdat het Pokémon Go Fest 2022 is dit weekend).

De highlights in deze stad zijn de mooie centrumstraatjes in de Altstadt die je niet kan missen. Slenter gerust links en rechts en je zal wel zien wanneer je het oude stadscentrum verlaat. Topper is de klim naar het kasteel en de kerk met prachtig zicht over het meer van Neuchâtel. Daar hebben we toch wel wat tijd doorgebracht in de kerk, de tuin van het kasteel en de mooi ommuurde kasteel wallen. De straatjes naar of van het kasteel zijn ook bijzonder charmant.

Omdat rondslenteren in een stad + bijhorende klim naar het kasteel in meer dan 28 graden en volle zon behoorlijk intensief waren, besloten we een mooi terrasje te zoeken in de schaduw. We vonden een heel mooi Frans ogend pleintje waar we een crêperie aantroffen, die blijkbaar heel populair zijn in Neuchâtel. Wij hielden halt bij crêperie Le Sud waar we volgens eigen goesting genoten van een hartige of een zoete pannenkoek. Pieter ging voor de crêpe roquefort met gestoofde peertjes en ikzelf vond mijn goesting bij de crêpe Suisse (met raclette kaas, uitjes en augurk). De kinderen kozen uiteraard voor de crêpe au chocolat. Wat anders?

Niet alleen de pannenkoek smaakte ons maar de Grimbergen blond en rouge van het vat smaakten bij deze temperaturen nog meer. En geef toe, een Grimbergen van het vat in combinatie met een crêpe Suisse, dat is toch het beste van 2 werelden samen?

Na de lunch besloten we het water op te zoeken en hoopten we op wat verfrissing. We zochten en we vonden ook de ‘Passerelle de l’utopie’ waarover ik online had gelezen maar die we tot hiertoe nog niet waren tegengekomen. Deze passerelle is een soort uitkijkpunt over het water. Mooi, ydillisch en uiteraard veel fotoklikplezier waard.

Foto online gevonden, wij hadden pech vandaag want de bergen waren niet zo goed zichtbaar.

Omdat de zon zo fel op ons bolleke scheen en we de stad nu wel voldoende hadden kunnen verkennen, trok het vrouwelijk geweld van de familie bikini of badpak aan en zochten we een mooi plaatsje (waar de mannen in de schaduw konden vertoeven) om het frisse water in te duiken. Ik had me dit jaar, tot hiertoe, nog niet aan het Zwitserse meerwater gewaagd maar vandaag lonkte de verkoeling te hard. En hey, hoe cool is het niet om te kunnen zeggen dat je zwom in het grootste meer van Zwitserland. Toch?

Gepubliceerd door tinyindebergen

#swisslife

Eén opmerking over 'Tips and tricks 74: Neuchâtel'

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s