Tips and tricks 4: Jurapark Aargau

Ingeklemd tussen Aare en Rijn ligt het heuvellandschap van de Aargauer Jura. Het afwisselende terrassenlandschap van dal, plateau Tafel-Jura en berg vormt het grootste natuur- en ontspanningsgebied tussen Bazel en Zürich.

Het natuurpark in het noorden van Aargau heeft een groot aantal natuurlijke schatten: lichte dennenbegroeiing, orchideeënhellingen, rotssteppen, “Trockenwiesen” en wijnbergen. De op het zuiden liggende bossen bieden een natuurgetrouwe leefomgeving aan een veelvoud van flora en fauna.

De Tafel-Jura tussen Frick en Villigen vormt het kerngebied van het park. Hier, op de Aargauer Jurahoogten, heeft de natuur voorrang. Het landelijke gebied met zijn dalen en dorpjes is in sterk contrast met de dichte (bedrijfs)bebouwing langs de Aare en de Rijn, die zich uitstrekt tot aan de dalketel van Frick.

Weg van de bedrijvige dalbodem sieren hoogstammige fruitgaarden en wijnranken de heuvelruggen die omhoog, naar de plooien en hoogplateaus van de Jura leiden. Vanaf verschillende punten heeft men hier een weids uitzicht van de Alpen tot aan het Zwarte Woud.

In dit prachtige regionale natuurpark kan je heel wat bewegwijzerde plekjes terugvinden. Wij kozen voor de wandeling Wasserflue vanuit Saalhöhe. Een ‘makkelijke’ wandeling van 2 uur. Parkeren kan je aan restaurant Saalhöhe en van daaruit zie je meteen de wegwijzers naar ‘Wasserflue’ (een panoramisch uitzichtspunt: De Wasserflue is een berg van de Jura, gelegen ten noorden van Erlinsbach in het kanton Aargau.)

Onderweg zijn er heel wat plaatsjes waar je gezellig kan grillen op een zelfgemaakt vuurtje. Voor kinderen (en hun papa) vaak het hoogtepunt van een wandeling 🙂

Gepubliceerd door tinyindebergen

#swisslife

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s