Back to school

Hoe gek het ook klinkt maar vandaag beleven Gust en Julia, dit schooljaar, hun derde ‘1ste schooldag’.

In september trokken ze goedgeluimd en in fluokledij (thema van dit jaar) naar het 5de en 3de leerjaar in GBS Mozaïek in Humbeek. Beetje spannend maar ergens ook wel vertrouwd. Na 8 weken vakantie een blij terugzien met klasgenoten, de nieuwe juffen wat leren kennen, het nieuwe klaslokaal op de bovenverdieping voor Julia,… Toen wisten ze nog helemaal niet hoe de rest van hun schooljaar er zou uitzien.

Op woensdag 8 januari trok Gust voor het eerst naar school in Zwitserland. De dag ervoor waren we de school gaan bezoeken en de enthousiaste Herr Jud wist Gust meteen te verleiden om de volgende dag al te starten. Zenuwachtig maar o zo cool trok hij in zijn eentje richting speelplaats en werd hij meteen ondergedompeld in het Zwitserse schoolleven. Julia volgde hem enkele dagen later op maandag 13 januari en startte ook haar schooltijd in Thalwil.

Precies 2 maand later kregen we op vrijdag 13 maart het bericht dat de Zwitserse scholen hun gebouwen zouden sluiten wegens Covid-19. Onzekerheid, wat angst en onwennigheid overspoelden ons op dat moment. Homeschool, preteaching, Fernunterricht, Zoom, Teams,… allerlei nieuwe woorden werden rond ons hoofd geslingerd. We vaarden mee met de stroom en deden wat we konden. We maakten er het beste van. De ene dag met wat meer geduld, begrip en enthousiasme van ons drietjes dan de andere dag. Maar het is ons gelukt en we overleefden het netjes.

En dan kregen we begin mei het bericht dat de kinderen in Zwitserland na precies 8 weken terug naar school zouden gaan. Elk kanton kiest zelf hoe ze de opstart precies zullen invullen. Kanton Zurich koos voor halve klassen op halve dagen. Concreet betekent dit dat Gust en Julia hun klas opgedeeld wordt in 2 groepen/bubbels. In elke groep mogen maximum 15 kinderen zitten. Die groep komt halve dagen naar school. Dus ofwel een voormiddag of een namiddag. Kinderen uit eenzelfde gezin gaan op hetzelfde moment naar school… ware het natuurlijk niet dat ons kadeetjes naar 2 verschillende scholen gaan. We konden het schriftelijk aanvragen om te wisselen maar we gaan het even zo uitproberen. Julia gaat op maandag en dinsdag voormiddag naar school en Gust gaat die dagen in de namiddag. Op donderdag en vrijdag is het dan net omgekeerd. Voordeel voor hen is dat ik hen op de thuismomenten nog wat individueel kan begeleiden met het Duits. Nadeel voor mij is dat ik geen enkel moment zonder kind thuis ben en dat Pieter via Google het bericht kreeg dat opstarten er nog niet meteen inzit.

Maar de grote stress is er toch wel een beetje af vanaf nu. Vanmorgen had Gust nog geen schooltaken thuis te volbrengen. Dus wat doet een mama dan die 8 weken non-stop haar kinderen in de buurt had? Inderdaad… kuisen met de radio vollen bak (ook weer niet te vol want hubbymans moet zich kunnen concentreren). Gust kreeg voor 1 keer de volle permissie om te gamen en te chatten. ‘Mijn kot’ eindelijk weer proper na al die tijd.

Al moet ik toegeven dat het raar doet. Onze bubbel is niet meer. 1 bubbelcel zit momenteel in de klas, hopelijk geïnteresseerd te luisteren naar juf of meester. Ik hoop dat die bubbelcel volop geniet van het contact met andere bubbelcellen. Terug onder de kinderen, niet meer constant bij mama en papa, eigen leventje uitbouwen en onnozel doen met leeftijdsgenoten. Want hier had Gust toch wel dringend nood aan merkten we. Op naar een nieuw hoofdstuk dus. Spannend…

Gepubliceerd door tinyindebergen

#swisslife

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s