Tips and tricks 20: Bern

Naast de vele mooie bergwandelingen willen we natuurlijk graag ook Zwitserlands mooiste steden ontdekken.  Dit weekend was het de beurt aan de hoofdstad van Zwitserland: Bern.

Kleine noot, eigenlijk heeft Zwitserland geen hoofdstad maar wel een bondsstad.

Wikipedia: Bern (Duits: Bern; Bernduits: Bärn; Frans: Berne; Italiaans: Berna; Reto-Romaans: Berna) is de bondsstad van Zwitserland en bestuurlijk centrum van het kanton Bern. Bern telt volgens de gemeentelijke website ca. 129.000 inwoners (dec. 2013) en is daarmee de vijfde stad van het land na ZürichGenèveBazel en Lausanne.

De oude binnenstad van Bern is opgenomen in de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Dat laatste zinnetje wordt duidelijk wanneer je de oude binnenstad gaat verkennen.  Wij parkeerden de auto op parking Klösterlistutz van waar we meteen een mooie wandeling doorheen de oude binnenstad konden maken.

Wat je zeker niet mag, maar ook niet zal, missen zijn de 6 km lange gaanderijen of arcades met gezellige locale winkeltjes, antiek- en kunstzaken.  Daarnaast moet je zeker de Münstertoren, het Rathaus, Bärengraben (een berenpark), De Zytgloggetoren, uitkijken op de rivier de Aare, de Untertorbrücke,…bezoeken.

Wij volgden geen specifieke stadswandeling want in de oude binnenstad, die heel middeleeuws aanvoelt, kan je eigenlijk weinig bijzonderheden gemist hebben. 

Vector illustrated map of Bern, Switzerland. stylized landmarks and famous places. Line art.

De sfeer is er heel gezellig en de kleine steegjes, de oude gaanderijen, de typische bouwstijl, de mooie bruggen en het helblauwe water van de Aare nemen je helemaal in betovering.  Wij werden absoluut ‘zen’ door in de stad rond te slenteren en het mooie weer was natuurlijk mooi meegenomen.

In Bern kan je ook enkele musea bezoeken maar dat lieten we aan ons voorbij gaan tijdens dit blitzbezoek. Al maakten we wel 1 uitzondering voor het ‘Albert Einsteinhaus’ in de hoofdstraat van het centrum. Op het 2de verdiep van dat huis, in de Kramgasse 49, woonde Albert Einstein in 1903 samen met zijn vrouw Mileva Maric. Daar zou hij zijn relativiteitstheorie geschreven hebben en daar werd ook zijn zoon Hans Albert Einstein geboren. Van het huis hebben ze een klein museum gemaakt waar je op de 2de verdieping de woonplaats kan bezoeken zoals ze er toen zou hebben uitgezien en op het 3de verdiep van de woning is een expositieruimte met wat meer uitleg over het leven van Einstein. Dit bezoek is wel eens de moeite waard. Voor €16 spendeerden we een halfuurtje in het Einstein huis wat ideaal is voor een museumbezoek met kinderen. In diezelfde straat maar dan aan de overkant, Kramgasse nummer 32, kan je ook nog het huis vinden waar hij voor zijn huwelijk een kamertje huurde en dus ook heeft gewoond.

Vanuit Zürich reden we net geen 2 uur naar Bern dus even op en af rijden is niet voor elke week maar we willen hier zeker nog eens terugkomen. Deze uitstap is eventueel te combineren met een meerdaagse uitstap in Zwitserland.

Gepubliceerd door tinyindebergen

#swisslife

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s