Tips and tricks 21: Gruyères

I know…ik heb jullie al vaker verteld dat ik ‘het’ mooiste plaatsje in Zwitserland heb ontdekt. En ja, jullie weten al dat het hier ontzettend mooi is maar vorig weekend maakten we een tripje dat zeker ook ergens bovenaan het lijstje komt.

Mesdames et messieurs, je vous présente…Gruyères! Vandaag een beetje Frans i.p.v. Duits aangezien Gruyères zich in het Frans sprekende gedeelte, in het kanton Fribourg, bevindt.

We vertrokken op zaterdagochtend richting het middeleeuws dorpje Gruyères. Je rekent best een 2,5 uur om vanuit Thalwil je bestemming te bereiken. Gruyères zelf is niet groot maar uiterst charmant. Je waant je zo terug in de middeleeuwen en het dorpje lijkt me de set van meerdere grote films.

We hadden het blijkbaar getroffen. Dit weekend was er een soort ‘chocoladefestival’. Aan het toeristisch kantoor konden we een metalen koekendoosje kopen voor CH12. Met het doosje kregen we toegang tot een 6-tal verschillende locaties in Gruyères zelf waar we telkens per doosje 1 praline in ontvangst mochten nemen en alle 4 telkens 1 praline mochten proeven. Lokale handelaars stelden er hun producten voor. Ohja!!! Ik kan jullie garanderen dat er gesmikkeld werd. En de warme temperaturen zorgden er voor dat we de pralines uiteraard best niet te lang bewaarden…dus smullen maar!

De chocoladezoektocht zette zich nog verder in Pringy waar ook de kaasmakerij, La Maison Gruyère en Chocolaterie de Gruyères, zich bevinden. Na Pringy reden we door naar Broc waar je Maison Cailler, de chocoladefabriek van het merk Cailler, kan bezoeken. Maar voor ik jullie daarover vertel…eerst nog even terug naar Gruyères zelf.

Het oude, middeleeuwse dorpje bestaat uit wat traditionele winkeltjes waar je vooral chocolade en kaas kan kopen en daarnaast vind je er verschillende restaurants waar vooral Käsefondue wordt gesmuld. Maar het hoogtepunt van het dorpje is ‘Le château de Gruyères’. Dat kasteel bevindt zich op de uitloop van het oude dorpje en is zeker het bezoeken waard. Een familieticket kost CH25 en voor de (kleinere) kinderen is er een zoektocht voorzien.

We hebben het getroffen, er waren die dag 2 huwelijken in het kerkje van Gruyères en ook al ben ik niet zo’n prinses-in-de-witte-jurk-fan-en-ik-wil-absoluut-trouwen, het begon toch stiekem wel een beetje te kriebelen hoor.

Omdat de buiken al goed gevuld waren met smeuïge en heerlijke pralines hadden we geen grote honger meer. Toch wilden we graag nog wat genieten van het dorpje op een terrasje. We bestelden een frisse pint met een kaasplankje. Absoluut aan te raden!

Nadat we Gruyères uitwuifden, reden we door naar Prigny (waar de chocoladezoektocht zich verder zette) en als laatste stopplaats van de zoektocht kwamen we aan in Broc bij Maison Cailler.

Je voelt je precies in de film ‘Sjakie en de chocoladefabriek’. Echt de moeite waard en al zeker voor de chocoladeliefhebbers onder ons. Er is een atelier waar je pralines kan zien maken en personaliseren, er is een toeristische toer die je net zoals in een pretpark helemaal meeneemt naar de oorsprong en geschiedenis van chocolade, je kan een stukje van de fabriek bekijken achter een glazen wand (zo zie je een loopband een chocoladereep maken van begin tot einde, van vloeibare chocolade tot een verpakte chocoladereep in een kartonnen doos verpakt), er is een proef-atelier (waar je best wel veel chocolade kan proeven) en uiteindelijk kom je op het einde terecht in de chocoladeshop waar je een lekker souvenir kan kopen indien gewenst. Kinderen tot 16 jaar bezoeken Maison Cailler gratis, volwassenen betalen CH15 per persoon. Omdat wij deelnamen aan de chocoladezoektocht kregen wij 50% korting en betaalden we dus in totaal CH15 voor ons 4.

Een goed gevulde dag deed ons stilletjes aan verlangen naar ons hotelletje ‘Ermitage‘ in Chateau d’Oex op ongeveer een 20-tal minuten rijden van Gruyères.

Het hotel ligt heel rustig, is recent vernieuwd al proef je meteen toch de Zwitserse sfeer, de hoteluitbaters zijn vrij jong en proberen echt wel hun best te doen maar je voelt dat ze nog niet helemaal ervaren zijn. Ik zou niet aanraden om te dineren in het hotel zelf want de prijzen zijn absurd. Het ontbijt daarentegen was inbegrepen bij het reserveren van de kamer en was niet uitgebreid maar bestond uit overheerlijke lokale en bio producten. Er is een laadplaats voorzien op de parking maar de Italiaanse dame die ons onthaalde was daar blijkbaar niet van op de hoogte waardoor we de wagen in het dorpje zelf hebben volgeladen (ongeveer 10 minuten wandelen van het hotel).

Over het vervolg van ons weekendje in de omgeving van Gruyères vertel ik je in een volgende Trips and tricks…

Gepubliceerd door tinyindebergen

#swisslife

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s