Tips and tricks 26: Amdener Höhenweg

Tijdens de weekdagen, wanneer de kindjes flink naar school zijn en maximan zich teruggetrokken heeft in zijn homeoffice, wanneer de bedden opgemaakt zijn en de verse soep klaar is, wanneer de was netjes terug in de kast ligt en de voorraadkamer weer is aangevuld…dan trek ik me even terug en geniet ik met een heerlijk kopje koffie van wat me-time. Dan ga ik op zoek naar een mooie uitstap om tijdens het weekend de batterijen terug volledig te kunnen opladen.

De wandeling hieronder beschreven, kwam ik al vaker tegen op de meest begeerde website onder de Zwitserse expats https://swissfamilyfun.com/ . De schrijfster van deze blog verzamelde sinds 2005 al haar uitjes in Zwitserland en geeft de lezer belangrijke informatie over start- en eindpunten, kostprijs van eventuele kabelliften, duur en moeilijkheidsgraad van de wandeling,… Het is dus absoluut niet nodig om het warme water uit te vinden wanneer je in Zwitserland leuke familiewandelingen wil maken. 1 klik en je hoeft maar te kiezen naar ieders wil of mogelijkheden.

Maar deze keer dus de Amdener Höhenweg. We waren al 1 keer in de omgeving tijdens onze uitstap naar Betlis (Walensee). In Tips and tricks 18 kan je daar meer over lezen. We waren toen al heel erg fan van de prachtige omgeving. De mooie Walensee omgeven door krachtige, rotsachtige bergen en daarnaast groene landschappen. Eigenlijk alles wat rust, kracht en energie uitstraalt in 1 adem. En dat is nu net waar we tijdens onze wandelingen zo van genieten.

We reden met de auto vanuit Thalwil zo’n 40 minuten naar Amden (Amden is een gemeente en plaats in het Zwitserse kanton Sankt Gallen, en maakt deel uit van het district See-Gaster. Amden telt 1590 inwoners. In deze gemeente ligt ook de Seerenbachwaterval Wikipedia). We parkeerden op 1 van de voorziene parkeerplaatsen in het dorp nabij de Mattstock zetellift (Obere Dorfstrasse 8873 Amden). We waren er rond 9.50 uur en we merkten dat we niet de enigen waren die een wandeling in de omgeving gepland hadden die dag. Er zijn wel een aantal parkeerplaatsen en een parkeerwachter leidde ons naar de vrije plaatsen maar ik zou toch aanraden om niet te laat te vertrekken. We waren nu eind oktober maar tijdens de zomermaanden misschien wel een ideale trekpleister voor wandelaars.

Je kan de wandeling in 2 richtingen maken. Ofwel vertrek je meteen met de Mattstock zetelliftjes naar boven en wandel je naar Arvenbüel dat dan je eindpunt is. In Arvenbüel moet je dan de bus nemen terug naar Amden. De bussen rijden maar om het uur waardoor je dus bij aankomst in Arvenbüel kans hebt dat je nog even moet wachten. Er zijn wel een paar eet- of drankgelegenheden en een speeltuin wat het wachten aangenamer kan maken.

Wij besloten de omgekeerde weg te nemen en konden om 10.25 uur de bus in Amden (busstation aan het postkantoor) richting Arvenbüel nemen. Zo zouden we bij terugkeer meteen van aan de zetelliftjes naar de auto kunnen stappen. De busrit naar Arvenbüel (1275m) duurde een goeie 10 minuten. Van daaruit staat de wandeling gemarkeerd met volgende wegwijzers:

De wandeling is in totaal 8,6 km en heel gevarieerd. Zo wandel je eerst door het dorpje Arvenbüel zelf waar wij genoten van het spotten van het dagelijkse leven van een Arvenbüeler. Daarna maak je een klimmetje door een bosje om vervolgens in een groen en bergachtig landschap de wandeling verder te zetten. Tijdens de eerste helft van de wandeling klim je zo’n 320 meter. Soms pittig maar meestal wel goed te doen. De wandelstokken kunnen hier wel gebruikt worden. Halverwege, in Hüttlisboden, bereik je het hoogste punt van de wandeling, nl. 1520 meter. Daarna daal je opnieuw 349 meter tot in Niederschlag waar je de Mattstock zetellift terugneemt richting Amden.

Halverwege, na de grootste klim, stopten wij even om enerzijds van het uitzicht te genieten en anderzijds even op adem te komen. Ons traditionele zakje notenmix en een goeie slok water uit de drinkfles waren hier welgekomen.

Ook tijdens het 2de deel van de wandeling is het landschap heel gevarieerd. Zo stap je bijvoorbeeld door het ‘Hochmoor’ (Hoogveen, ook wel ombrotroof veen genoemd, is mineraalarm, zuur drasland met een aan deze extreme omstandigheden aangepaste vegetatie en fauna. In tegenstelling tot laagveen wordt hoogveen uitsluitend door neerslag en de in de lucht aanwezige mineralen verzorgd. Wikipedia) Op het einde van het Hochmoor tref je een Schweizer Familie bbq-plaats. Er zijn ook meerdere Feuerplatzen onderweg maar het verschil met een Schweizer Familie Stelle is dat je niet zelf je hout hoeft mee te sleuren.

Na het gezellige ‘vuurtje maken’, zetten we onze wandeling verder. Vanaf de Feuerstelle zou het nog zo’n 2,5 km wandelen zijn. Omdat we van de zoute worstjes toch wel dorst hadden gekregen, maakten we net voor het eindpunt nog een stop bij bergrestaurant Holzstübli waar we genoten van een lekker fris biertje of een verfrissend ijsje.

We hadden ongelooflijk geluk met het weer (al is dat natuurlijk ook deel van de voorbereiding) maar we konden de volledige wandeling in onze t-shirt maken en hadden we een short aangetrokken dan was het des te aangenamer geweest. We smeerden onze snoeten in met zonnecrème want we leerden al dat bergwandelingen verraderlijk kunnen zijn.

Na de Holzstübli wandel je nog een tiental minuten naar het eindpunt ‘Niederschlag’ van waaruit je de zetellift naar Amden kan nemen. Voor een enkele rit met de zetellift betaal je CHF7 per volwassene, kinderen rijden gratis mee onder begeleiding. Je kan boven niet betalen maar bij aankomst in Amden is er een ticketshop waar je na het ritje kan betalen. Het ritje zelf is echt prachtig en enorm ontspannend. Na een mooie wandeling absoluut de kers op de taart.

Gepubliceerd door tinyindebergen

#swisslife

2 gedachten over “Tips and tricks 26: Amdener Höhenweg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s