Tips and tricks 29: Appenzell – Wildkirchli – Bergrestaurant Aescher

Sinds ik een paar maand geleden de VTM Telefacts aflevering over Zwitserland bekeek, wou ik absoluut deze toeristische trekpleister eens bezoeken. Normaal wordt het plaatsje in het kanton Appenzell overspoeld met toeristen sinds National Geographic deze hotspot uitriep tot 1 van de mooiste plaatsjes ter wereld.

Als corona dan wel voordelen heeft, is het toch dat Zwitserland momenteel helemaal niet overspoeld wordt door toeristen van over de hele wereld. Enkel de inwoners van het land zelf maken tijdens de weekends of vakanties uitjes naar deze prachtige plekjes.

Dit weekend was het dus eindelijk zover! Sowieso wou ik heel graag eens door het kanton Appenzell rijden (dat stukje Zwitserland hadden we nog niet aangeprikt op onze landkaart) maar de bekende Wildkirchli (Wildkirchli zijn drie onderling verbonden grotten in het Alpstein-massief in het kanton Appenzell Innerrhoden in Zwitserland, ten noordoosten van de berg Säntis Zwitserland. De grotten bevinden zich op een hoogte van 1.477 – 1.500 m. Wikipedia ) en natuurlijk het Berggasthaus Aescher (Berggasthaus Äscher is een herberg in het Zwitserse kanton Appenzell Innerrhoden, in de wijk Schwende. Het werd gebouwd in een van de Wildkirchli-grotten onder de Ebenalp (1640 m boven zeeniveau) langs het pad naar Äscher [1]. De bergherberg bestaat sinds 1846 en is daarmee een van de oudste berghutten in Zwitserland. [2] Het huidige gebouw is in 1860 gebouwd in plaats van een schuilkelder voor heremietmonniken. Het is een monumentaal pand. Het behoort tot de Wildkirchlistiftung. [3] Wikipedia) stonden op mijn to do lijstje.

Met de wagen rijd je zo’n anderhalf uur vanuit Thalwil, Zürich naar het dalstation van de kabelbaan Ebenalp. De rit gaat voornamelijk over gewone wegen waardoor ik als passagier genoot van de mooie uitzichten en de reeds in kerstsfeer versierde dorpjes en huizen. Mijn chauffeur verkiest echter snelwegen, al wil ik bij deze onze chauffeur nog eens heel hard bedanken om ons overal veilig rond te brengen. Ik kies tijdens de week mooie wandelingen en idyllische plaatsjes uit maar zonder onze chauffeur zouden we er natuurlijk niet geraken (ik rijd hier wel rond naar de supermarkt, de hobby’s van de kinderen of een uitje in de dichte omgeving maar zo’n tripjes in de bergen sla ik liever (nog) over).

Je kan je wagen parkeren bij de verschillende voorziene parkeerplaatsen bij het Ebenalp dalstation (Schwendetalstrasse 82, 9057 Wasserauen). De kabellift rijdt elk kwartier dus geen stress om het liftje net aan je neus te zien voorbijgaan. Wij betaalden CHF31 voor een retourticketje voor het hele gezin (Gust en Julia rijden gratis mee met hun Junior Travelcard en Pieter en ikzelf betalen de helft van de prijs met onze Half-fare Travelcard).

Boven aangekomen vind je meteen de wegwijzers naar de Wildkirchli en het Berggasthaus Aescher terug.

Van aan het bergstation Ebenalp (1590m) wandel je zo’n 15 minuten naar de Wildkirchli (1491m) en 20 minuutjes naar het Gasthaus (1454m). De heen wandeling is een afdaling en de terugweg een klimmetje. Er zijn twee opties: Ofwel wandel je tot aan Aescher (waar je geniet van het uitzicht en iets lekkers op het terras van het bergrestaurant) en wandel je langs dezelfde weg terug. Ofwel wandel je achter het restaurant verder door en maak je een rondwandeling. Wij kozen voor optie 1 omdat er sneeuw lag en de rondwandeling een zeer smal wegje is dat momenteel niet veilig genoeg was door de weersomstandigheden. Ik moet dus in het voorjaar zeker nog eens terugkomen om de rondwandeling te kunnen maken 🙂 Op het kaartje hieronder zie je de wandeling duidelijker. De stippellijntjes zijn de plaatsen waar je in de grot wandelt.

Je wandelt echt door de grot wat een speciale en unieke ervaring is.

Maar het hoogtepunt van de wandeling is het prachtige Berggasthaus Aescher in de rotswand van de Ebenalp berg. We konden er op het terras genieten van zowel de mooie berghut, het prachtige zicht op de bergen aan de overkant, de zon en wat lekkers. De kindjes kozen voor een Wienerwürstli (li = klein in het Zwitsers) met Brot, Pieter en ikzelf deelden een Tagessuppe en een Plättli (bordje met fijne kaas- en vleeswaren). En een Apperzeller biertje mocht natuurlijk niet ontbreken!

Na de wandeling speelden Gust en Julia nog wat in de sneeuw nabij de kabellift.

Gepubliceerd door tinyindebergen

#swisslife

2 gedachten over “Tips and tricks 29: Appenzell – Wildkirchli – Bergrestaurant Aescher

  1. Supermooi daar! In de lente/zomer moet je eens de wandeling van aan de voet van de kabelbaan maken naar Seealpsee. Is echt 1 vd mooiste meren in Zwitserland : http://www.seealpsee.ch
    Je kan dan ook weer verder te voet tot aan Aescher en dan weer met de kabelbaan naar beneden of gewoon aan Seealpsee omdraaien en terug lopen. Het is hier echt prachtig! Groetjes uit Densbüren, kanton Aargau, Sophie

    Like

    1. Bedankt voor de leuke tips Sophie. Ik wil absoluut terug in het voorjaar. Week na week ben ik overdonderd. Nooit durven dromen. Groetjes uit Thalwil!

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s