De Zwitserse eetcultuur

Al is er van cultuur niet echt veel sprake 🥴. Hoe vaak wij ons al hebben afgevraagd wat de modale Zwitser dagelijks eet. Op restaurant moet je bijvoorbeeld al niet gaan. In de grootsteden zijn restaurants gewoon niet betaalbaar en in de kleinere steden of dorpen vind je op de menukaart zo’n drietal gerechten: Käsefondue, Schnitzel of Bratwurst mit Zwiebelsauce. Dat kan eens smaken, absoluut, maar toch wel zeer beperkt niet? Ohja, ik was de Rösti nog vergeten. En bestel je hier een Schnitzel mit Pommes (nee, geen appelen zoals Gust en Julia eerst dachten) dan krijg je werkelijk ook Schnitzel + Pommes. Een slaatje betaal je apart net zoals een eventueel sausje.

Maar ook in de supermarkt komen we niet veel verder. Rundsvlees is verschrikkelijk duur (10€ per 100gr ongeveer), kip loopt ook snel op en varkensvlees draaien ze overal in. Het lijkt me niet evident als moslim in Zwitserland.

Heel regelmatig kijk ik stiekem in de karretjes of op de loopband in de supermarkt. Maar ook daar word ik niet zoveel wijzer van. Ik zie wat fruit, wat groenten en yoghurt. Maar daar maak je toch geen volledige maaltijd mee?

Misschien missen we iets en koopt de Zwitser (al stellen we ons meer en meer de vraag hoeveel rasechte Zwitsers hier eigenlijk nog rondlopen) zijn verse producten bij een lokale boerderij of ‘Hofladen’ zoals ze dat hier noemen?

Maar nu zijn we dus volop in de eindejaarsperiode. In België worden op dat moment van het jaar de supermarkten overspoeld door vleesfondue, gourmet, kreeft, kaasschotels, allerlei soorten warme en koude hapjes, torens wijn en champagne en overheerlijke ijstaarten of feestelijke desserts. Hier ziet de supermarkt er quasi hetzelfde uit als tijdens de andere maanden van het jaar. Hier en daar zie je wat feestelijke koekjes of een ijsje in de vorm van een ster.

Maar wat de Zwiters op kerstavond of oudejaarsavond eten…daar hebben we het raden naar. Een Chinese fondue lijkt zowat de enige feestmenu al las ik ook al meerdere artikels over extra voedselvergiftigingen door rauw vlees ten gevolge van die Chinese fondue.

Aan kaas is er geen tekort. Gust kreeg het voorbije jaar een kleine kaasfobie. Overal maar dan ook overal draaien ze kaas in maar een lekker vers afgesneden sneetje jonge, belegen of oude kaas is dan weer nergens te vinden.

De Käsefondue en raclette@home zorgen dagenlang voor een heerlijk kaasgeurtje in huis. Al is dat bij je ontbijt met een typisch Zwitserse Butterzopf en een kopje koffie minder aangenaam.

Nuja, we maken er het beste van en probeerden het voorbije jaar tijdens de zeldzame bezoekjes aan België of de bezoekjes van Belgen hierheen toch wat typische en door ons gemiste productjes mee te smokkelen. Het is te zeggen, smokkelen. We houden ons prima aan de mee te brengen hoeveelheden vlees (1 kg per persoon) of wijn. Maar het lijstje werd het voorbije jaar goed aangevuld: mayonaise, speculoospasta, eierkoeken, visbouillon, mosselkruiden, Omer, broodmix, Mariatjes, kindjessuiker,…

Over die mayonaise valt trouwens ook nog wel een blog te schrijven. Mayonaise wordt hier in tandpastatubes verkocht en bij het uitduwen van die tube komt er precies een drolletje witte * op je bord gekronkeld. Helemaal niet aangenaam om daar je frietje in te draaien. Zo handig als in onderstaande reclame is het voor ons toch niet. En laat ons dan de scheurtjes niet vergeten wanneer je de tube samenrolt om de restjes mayonaise er uit te krijgen. Jup, juist!

Onlangs maakten we een heerlijke sneeuwwandeling op de Uetliberg. Na de wandeling genoten we even na bij een lekkere Zwitserse pint (ik moet eerlijk toegeven dat de pintjes best vlotjes binnengaan). We hadden zin in een bordje ‘gemengd’ maar vonden zoiets niet terug op de kaart. We besloten even te polsen bij de kelner en die zou voor ons wel iets fixen. Even later kwam hij terug met een heerlijke mengeling van fijne vleeswaren en kaas. Iets minder aangenaam was het prijskaartje van CHF36 voor datzelfde bordje.

Maar we laten het niet aan ons hartje komen en maakten de afweging dat je hier misschien wel de correcte prijs betaalt voor het vlees en andere producten.

En ondertussen:

Gepubliceerd door tinyindebergen

#swisslife

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s