Tips and tricks 35: Chur + winterwandeling Edelweissrundweg Brambrüesch

Vandaag een stukje Zwitserland gaan verkennen waar we tot hiertoe nog niet eerder geraakt waren. Chur, de oudste stad van Zwitserland, gelegen in het kanton Graubünden, zie je overal op de wegwijzers langs de autostrades in Zwitserland. Vandaag besloten we de stad eens te ontdekken.

Chur is de hoofdstad van het Zwitserse kanton Graubünden. Chur heeft ruim 37.000 inwoners en ligt op een hoogte van 593 meter boven NAP. Chur was waarschijnlijk al 9000 jaar voor Christus door boeren bewoond. Daarmee is het de oudste nederzetting van Zwitserland. (Wikipedia)

Toegegeven, het oude stadsgedeelte is charmant. Maar door de huidige coronomaatregelen leek het een beetje op een spookstad. Geen restaurants, winkels of gezellige koffiehuisjes maar overal donkere vitrines en blaadjes op de deuren van de winkels om de voorlopige sluiting aan te geven. Triestig! En dat was nu net het laatste wat we nodig hadden na het nieuws uit België over de niet-essentiële reizen die tot minstens 1 maart verboden zijn.

Pieter had vooraf gelezen dat je vanuit Chur ook een kabellift kan nemen naar Brambrüesch en van daaruit een mooie winterwandeling kan maken. De wandeling is een rondweg van 5 kilometer lang met een hoogteverschil van 180 meter. Bij deze dus in te delen onder de noemer ‘lichte wandeling’.

En wat een geluk dat we ons nog aan deze wandeling waagden na het bezoekje aan het stadscentrum. Tijdens het stijgen, zagen we het zonnetje van tussen het wolkendek verschijnen, het verse en imposante sneeuwtapijt leek net uit de lucht te zijn gevallen, het uitzicht op Arosa en Lenzerheide was adembenemend en er heerste zo’n aangename rust. Geen akelige stilte zoals in het dorp beneden maar een vredevolle rust. Zalig!!!

Er is een parking in Chur centrum in de Kasernenstrasse 15. Van daaruit neem je een kabellift tot halverwege in Känzeli. Daar stap je over op gondelliftjes tot in Brambrüesch. We betaalden €14 per volwassene en de kinderen konden gratis mee met hun Juniorcard. In Brambrüesch kan je je door een toeristisch treintje tot aan de start van de skipiste (en de start van de rondwandeling) laten brengen. Dat is vooral handig voor skiërs en mensen met kleine kinderen maar wij wandelden ook dat stukje erbij. Gezien de coronaperiode voelde het stappen gewoon ook veel veiliger.

De rondweg start net na Kinderland (oefenpistes voor kinderen die leren skiën). Je kan de roze bordjes mooi volgen tijdens de wandeling. De klim was nu en dan stevig maar het ongelooflijk mooie uitzicht en de rust die de omgeving uitstraalde deed die klim snel vergeten.

Onderweg konden we ons even opwarmen met een koffietje op het terras van de Edelweisshütte die tijdens corona take-away drankjes aanbiedt.

Deze wandeling staat momenteel bovenaan mijn lijstje van winterwandelingen. Het zonnetje, het verse laagje sneeuw en de weinige toeristen zullen hier wellicht mee te maken hebben. En dit op weeral maar een goed uurtje rijden vanuit Thalwil.

We will be back soon en dan proberen we misschien de sleepiste van 5km uit. Deze vertrekt iets na de aankomst in Brambrüesch. Dan neem je best wel een dagticket voor de gondellift want je glijdt met de sleetjes terug naar Känzeli van waar je dan onbeperkt terug naar boven kan.

Gepubliceerd door tinyindebergen

#swisslife

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s