Tips and tricks 37: (winter)wandeling Rigi Kaltbad naar Rigi Scheidegg

Reference: STW0046124 Schweiz. ganz natuerlich. Wintermorgen mit Sicht auf den Rigi Gipfel. Switzerland. get natural. Winter morning with a view of the Rigi peak. Copyright by: Switzerland Tourism – By-Line: swiss-image.ch/Jan Geerk

De Rigi…je kan er niet naast kijken wanneer je door het Zwitserse landschap rijdt. Tijdens onze wandelingen en uitstappen het voorbije jaar, konden we de Rigi al van kilometers ver aanduiden. Dan roepen we meestal gezamelijk: ‘Kijk daar, de Rigi, ik zie het puntje al’. De top van de Rigi (Kulm) kan je zeer goed herkennen aan de mast die boven de berg uitprijkt (zie foto hierboven). Vanuit Luzern, Zug, de wandeling op Seebodenalp en nog vele meer… is er geen ontkomen aan.

De Rigi heet dan ook niet voor niks de Koningin der bergen. Dat is niet alleen door de majestueuze ligging tussen het Vierwaldstedenmeer of door het schitterende uitzicht op de Alpen. Al van in de 18de eeuw werd deze berg bezocht door koningen en koninginnen die zich naar boven lieten dragen. Vanaf de 19de eeuw openden er dan ook verschillende kuurhuizen en mondaine hotels die vandaag nog steeds populaire trekpleisters zijn.

Maar daarvoor waren we dus niet gekomen. Al een tijdje zocht ik uit hoe we de Rigi op de beste manier konden bereiken voor een wandeling. Maar omdat je de berg langs verschillende plaatsen kan bereiken was de uitleg voor ons niet altijd even duidelijk. Ondertussen beginnen we meer namen van dorpen en steden te herkennen en konden we er stilletjes aan een beeld van vormen.

We reden met de wagen naar Weggis (Weggis bezochten we al eens met de boot vanuit Luzern. Het is een charmant dorpje aan het Vierwaldstedenmeer met prachtig uitzicht op de bergen Burgenstock, Stanserhorn,…). Op de voorziene parkeerplaats (RIGI BAHNEN AG, Station Weggis, Rigistrasse 73,6353 Weggis) kan je je wagen achterlaten. Blijf je langer dan 4 uur dan betaal je max. CHF8. Vanuit Weggis neem je de kabelbaan naar Rigi Kaltbad. Een avontuur op zich met uitzicht over het meer, de bergen en de stad Luzern. Wij betaalden met ons Halbtax kaart CHF36 per persoon voor een dagkaart waarmee je alle kabelbaantjes en liftjes op de Rigi kan nemen. Gust en Julia mochten met de Juniorcard gratis meereizen.

Uitzicht tijdens het ritje met de kabelbaan van Weggis naar Rigi Kaltbad.

Aangekomen in Rigi Kaltbad waren we een beetje onder de indruk. Op de berg is precies een half dorp gebouwd met hotels en winkeltjes. Door de coronasituatie was het er bijzonder kalm maar we kunnen ons voorstellen dat dit plekje door toeristen kan platgelopen worden. Je krijgt er meteen een waaier aan mogelijkheden. Vanuit Rigi Kaltbad kan je vertrekken voor verschillende wandelingen, je kan er skiën, met de slee glijden, een tochtje maken met paard en slee,… of naar de welness in de hotels gaan.

Wij besloten de 2 uur (wij deden er ietsje langer over 😉 ) durende wandeling naar Rigi-Scheidegg te maken. Het zou een panoramische wandeling zijn met heel wat uitgestrekte zichten. De wandeling is een goeie 8 kilometer lang waarbij je 358 meter stijgt en 160 meter daalt. Volgens Zwitserse normen is de wandeling ‘gemakkelijk’ maar in de sneeuw kan ik jullie zeggen dat het een pittige wandeling was. Al zou ik ze zeker in de lente nog eens willen overdoen. We hadden behoorlijk zicht maar we hadden pech dat er Saharazand in de lucht hing die een soort grauwe gloed aan de lucht gaf. Tegenover de witte sneeuw was dat soms een gek zicht.

In niet coronatijden nemen de meeste toeristen het tandradtreintje naar het hoogste punt (Rigi Kulm) om van daaruit van de uitzichten te genieten. De mooie panoramawandelingen nemen natuurlijk wat meer tijd maar geven je ook meer kansen om te genieten van de mooie zichten op meer en bergen. Wij waren onder de indruk dat we al heel wat bergen, die we tijdens onze wandeling zagen liggen, beklommen hadden. Goed bezig Couckjes!

Hier zie je de grijze gloed van het Saharazand goed.

Wanneer we Rigi Scheidegg bereikten, genoten we eerst nog van het 360° uitzichtspunt, alvorens het kabelliftje naar beneden te nemen. We planden om het liftje naar Kräbel te nemen en om van daaruit nog het treintje naar het hoogste punt (Rigi Kulm) te nemen om zoals echte toeristen toch eens op het topje gestaan te hebben. Maar omdat het koud en laat werd, zijn we met het treintje naar station Arth-Goldau gereisd om vandaaruit de gewone trein en bus terug naar Weggis te nemen, waar onze auto geparkeerd stond. Het topje doen we dus zeker een volgende keer.

Ik ben heel blij dat we ‘eindelijk’ de Rigi bezocht hebben en ik ben ervan overtuigd dat we er nog wel zullen komen.

Gepubliceerd door tinyindebergen

#swisslife

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s