Tips & tricks 40: Ticino: Ascona / Locarno

Ticino, het zuidelijkste en bijna volledig Italiaanstalige kanton van Zwitserland, stond al eventjes op mijn verlanglijstje. 

Tijdens de eerste lockdown in het voorjaar van 2020 was het kanton volledig afgesloten omdat het grenst aan het, toen heel erg getroffen, noordelijke deel van Italië.  Tijdens de zomermaanden die daarop volgden wilden we de drukte van het geliefde kanton wat vermijden en in de winter is dit niet de meest aanbevolen uitstap. 

Gust en Julia hadden de voorbije 14 dagen ‘Sportferien’ en aangezien ons ondertussen traditionele voorjaarsreisje naar Gran Canaria of een bezoek aan de Belgische familie en vrienden nog steeds niet toegelaten zijn, wilden we toch eventjes ontsnappen aan de dagelijkse sleur.  De sneeuw is prachtig en overweldigend maar de laatste weken had ik wel eventjes genoeg sneeuw gezien en snakte ik naar een normale wandeling zonder geploeter in het witte goedje.  Bovendien waren de weergoden ons tijdens de vakantie zeer goed gezind en lieten temperaturen van 20 graden me nog meer dromen van een voorjaarstripje.  Dus was de keuze snel gemaakt: Locarno / Ascona werden de reisbestemming van onze driedaagse shorttrip.

Ik ging op zoek naar een verblijfplaats.  En omdat we ons nog steeds niet 100% veilig voelen bij het boeken van een hotelkamer ging ik op zoek naar een appartementje waar we onszelf van een coronaproof ontbijt en avondmaal kunnen voorzien.   Al snel vond ik een appartement dat perfect aan onze eisen voldeed: Sasso Boretto Apartments in Ascona.  En als extra pluspuntje heeft het complex een zwembad (alleen te gebruiken door verblijfgasten) en een take away restaurant (met heerlijke pizza’s of course).

De eerste ochtend vertrokken we vrij vroeg vanuit Thalwil en reden we 2,5 uur via de Gotthardtunnel naar Ascona.  Rond 10.30 uur bereikten we ons reisdoel en maakten we een eerste stop bij de tourist office.  Zelf had ik thuis (dankzij de tips van (hevige Locarno fans) schoonbroer en schoonzus Dries en Sofie) de trip al wat voorbereid maar soms is een kaartje of een plannetje toch wel handig. 

We wandelden de eerste dag van Ascona naar Locarno langs de promenade en het haventje van Ascona zelf.  Van daar wandelden we langs het water van de Lago Maggiore verder langs het golfterrein van Ascona.  Daarna even wat langs de binnenlandse straatjes zoeken tot we de voetgangersbrug over de rivier vonden die Ascona en Locarno scheidt.  Na de voetgangersbrug stapten we door langs een glazen promenade naar Piazzo Castello om uiteindelijk het haventje van Locarno te bereiken.  Een ideaal plaatsje (na een toch wel stevige stapper) om te genieten van onze picknick.  En omdat een Italiaans ijsje van een echte gelateria niet mocht ontbreken, maakten we daar ook nog een klein stopje.  Ondertussen genoten we van de zon en het prachtige zicht op het meer en de bootjes in het haventje.

We zetten onze trip verder naar de ‘funecular’ die ons in Orselina naar het beroemdste pelgrimsoord van Italiaans Zwitserland zou brengen: Madonna del Sasso.  In het zonnetje, met uitzicht op de Lago Maggiore, heeft deze kerk wel een zeer idyllische ligging en wordt menig fototoestel door bezoekers uitgehaald (ik beken heel erg schuldig).

Van Orselina namen we de ‘Kruisweg’ naar beneden om in Locarno de bus terug te nemen naar Ascona.  We checkten in bij het appartement.  Een enorm vriendelijke, Italiaanse dame leidde ons rond en tijdens de rondleiding zag ik Gust en Julia heerlijk lonken naar het zwembad.  Het duurde dus niet lang voor we in zwembroek en badjas (het was geen zicht) de lift naar het zwembadcomplex namen.  Met 20 000 stappen op onze tellers kan ik jullie verzekeren dat het zwemmetje meer dan welgekomen was.  Die avond genoten we van een heerlijke, echte Italiaanse pizza en vielen we moe maar heel tevreden in slaap.

Dag twee zijn we gestart met een zelf gemaakt ontbijtje.  We waren op dag 1 nog gestopt in de plaatselijke Coop (Zwitserse supermarkt) om ons te voorzien van allerlei lekkers (vers fruit, verse yoghurt, Tessinbrot, mango/sinaasappelsap,…) en in het appartement konden we gebruik maken van het Nespressotoestel met caps dat door de eigenaars voorzien was.  Toen ik even het idee opperde dat mijn reisgenoten nog konden genieten van een ochtendzwemmetje kreeg ik geen tegenwind.  Ondertussen had ik de tijd om me klaar te maken en de dag nog wat voor te bereiden.  Zalig zo’n me-time momentje.

En wat een dag werd die tweede dag!  We bezochten de Valle Verzasca wat dieper gelegen in het binnenland van Ticino.  Op de website ‘droomplekken.nl‘ wordt ze zelfs beschreven als de mooiste vallei van Europa.  Ik kan het eigenlijk alleen maar beamen en we waren alle 4 toch wel behoorlijk onder de indruk.

We reden met de auto door de vallei en stopten aan de mooiste en meest idyllische plaatsjes onderweg.  Onze eerste stop was de stuwdam Contra Dam (De Contra Dam, algemeen bekend als de Verzasca Dam en de Locarno Dam, is een boogdam aan de Verzasca-rivier in de Val Verzasca van Ticino, Zwitserland. De dam vormt het Lago di Vogorno 2 km stroomopwaarts van het Lago Maggiore en ondersteunt de 105 MW waterkrachtcentrale Verzasca. Wikipedia).  De dam is ook bekend uit de 007 film ‘GoldenEye’

Tijdens de zomermaanden kan je van de dam bungeejumpen zoals een echte James Bond.  Op de dam wandelen was voor ons al spannend genoeg 😉

We zetten onze trip verder langs de vallei naar het volgende stopplaatsje: Lavertezzo met zijn prachtige ‘Ponte dei Salti‘.  Voor ons de topper van de dag. Het stenen brugje, het turquoisekleurige water, de machtige rotsen, de stenen huisjes… een echt droomplekje.

En omdat het net lunchtijd was, kochten we er in het plaatselijke en authentieke winkeltje een panini met Italiaanse pancetta.   We waanden ons in de Gorges du Verdon in Frankrijk ergens op een warme zomerdag.  Gust ontdekte er de Snickers white en overwoog even om die man zijn voorraad op te kopen met zijn zakgeld.

Na de picknick gingen we terug verder op ontdekkingstocht langs de Valle Verzasca.  We stopten hier en daar nog om te genieten van mooie plaatsjes en uitzichtspunten om uiteindelijk de wagen te parkeren aan het charmante kerkje in Frasco.  Van daaruit startte onze wandeling die ik vooraf had uitgestippeld.  De wandeling ging over de Frasco Ponte (hangbrug) langs de rivier richting het feërieke einddorpje Sonogno.  Sonogno deed ons een beetje denken aan Durbuy in de Ardennen (maar dan tussen hoge bergtoppen).

De terugweg naar huis voert opnieuw langs de Valle Verzasca maar dan in omgekeerde richting waardoor je de bergen of sommige gebouwen vanuit een andere hoek kan bewonderen.

Terug in Ascona genoten we na van een wel heel erg prachtige dag tijdens enkele lengtes in het zwembad. Gust en Julia hadden zelfs na opnieuw een goeie 15 000 stappen nog energie voor enkele bommetjes in het water.

Dag 3 startte een beetje gelijkaardig als dag 2. Na een heerlijk zelf voorzien ontbijtje en de koffietjes gemaakt door dochterlief, ging de kroost nog even plonzen terwijl ik onze laatste dag voorbereidde en ondertussen de valiesjes klaarmaakte voor vertrek.

We reden die dag terug naar Locarno, Orsilina, waar we op dag 1 Madonna del Sasso bezochten. Net boven de kerk is een parking en ook de kassa’s van de Cardada kabelbaan. Die kabellift brengt je van Orsalina naar Cardada (1340m). Er is een passerelbrug van waar je een machtig zicht hebt op Lago Maggiore en de omliggende bergen.

In Cardada zijn ook enkele speeltuintjes waar de kinderen even enthousiast konden genieten. Er is ook een ‘Swing the world‘ schommel die net zoals aan de haven van Ascona prachtige foto’s oplevert.

Vanaf de kabellift in Cardada wandel je zo’n 400 meter naar de zetelliftjes die je naar Cimetta (1671m) brengen van waaruit je het hoogste en het laagste punt van Zwitserland kan zien. Het hoogste punt is de Dufourspitze in kanton Walais (De Dufourspitze is met 4634 meter het hoogste punt van Zwitserland en na de Mont Blanc de op één na hoogste berg in de Alpen en in Europa. Wikipedia) en het laagste punt is Brissago aan de Lago Maggiore vlak bij de Italiaanse grens (Brissago, een klein plaatsje aan de grens met Italië, ligt op het laagste punt van Zwitserland, op slechts 197 m boven de zeespiegel, tussen de oevers van het Lago Maggiore en de steile berghellingen. Wikipedia)

Na genoten te hebben van het ongelooflijke zicht vanuit Cimetta namen we zowel zetellift als kabellift terug naar Orsalina waar de wagen geparkeerd stond. We daalden nog even tot in Locarno om onze prachtige 3-daagse af te sluiten al kuierend langs de promenade van Locarno.

Op terugweg hoorden we achteraan in de wagen wat gesnotter en gesnuif. Er was er eentje wat verdrietig omdat onze leuke en mooie gezinstijd in Ticino ten einde liep. Maar liever zo’n traantjes omdat het plezant was dan kinderen die op de achterbank jubelen omdat ze eindelijk terug naar huis mogen 😉

Gepubliceerd door tinyindebergen

#swisslife

2 gedachten over “Tips & tricks 40: Ticino: Ascona / Locarno

  1. Prachtig geschreven. Voor een volgende Tessinreis zeker Lugano op de lijst zetten, ook prachtig. Voor de kids dan een bezoekje in Melide aan Swissminiatur en dan voor de shopaholics een bezoekje aan de Fox Town Factory Stores in Mendrisio (grote outlet met grote namen). Voor je daarheen gaat, eerst de App op je telefoon laden voor nog grotere kortingen.

    Like

    1. Ooooh, ik kan al beginnen plannen 🤭. Lugano staat inderdaad ook nog op het verlanglijstje maar was voor deze 3-daagse te kort. Zalig die tips van ‘insiders’. Thanks.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s