Tips and tricks 43: Zürich Chocolate Tour

De ideale manier om de mooiste straatjes, steegjes, kerken, shops en plaatsjes in Zürich city te ontdekken. Aan alle chocoladeverslaafde vriendjes of vriendinnetjes van mij (en ik weet dat het er veel zijn, ohja), be my guest tijdens je volgende bezoekje. Ik zal je met veel plezier en enthousiasme rondleiden.

De ingenomen calorietjes werk je netjes terug af want tijdens deze citytrip wandel je toch wel een goeie 5 kilometer.

Wij namen van thuis een blikken voorraaddoos mee (thank you Jules Destroopere en moederke lief om de voorraad Belgische ‘lukken’ hierheen te brengen) om de winkels kosten en energie voor het inpakwerk te besparen. Gust en Julia kregen als opdracht om alle chocoladewinkels te zoeken en mochten in elke winkel 1 praline uitkiezen. We merkten dat de meeste winkels geen problemen hebben met het kopen van slechts 2 pralines alleen is het tijdens coronatijden soms wat vervelend als je maar met 4 de winkel mag betreden en er buiten een naar chocolade smachtende rij staat aan te schuiven.

Het idee van deze trip heb ik niet zelf bedacht. Je hoeft het warme water niet steeds opnieuw te willen uitvinden denk ik dan bij mezelf. Tania, de number one blogster hier in Zwitserland en mijn grootste inspiratiebron had deze trip al uitgeschreven op haar blog (in het Engels wel).

  1. Wij zijn onze chocoladetoer gestart nabij Zürich Hauptbahnhof. Al heel snel bereik je Bäckerei Confiserie Bachmann in de Bahnhofstrasse (hoofdwinkelstraat van Zürich). Bachmann is een bakkerij uit Luzern vooral gekend om zijn broodjes en taartjes. In Zürich deelt de winkel zijn gebouw met chocolatier Lindt. De winkel is een bezoekje waard door zijn chocoladetrap en chocolademuur. Wat je zeker moet uitproberen zijn de pralines gepresenteerd op gouden vleugeltjes. Volgens Julia ‘veeeeeeel te lekker’!

2a. De tweede stop die we maakten bevindt zich iets verder in de winkelstraat, al moet je even een klein insprongetje maken. Globus, een department store om U tegen te zeggen. Sowieso het bezoeken waard en dan vooral de benedenverdieping met lekkere en verrassende specialiteiten. Een foodlover komt hier absoluut aan zijn trekken. En uiteraard tref je er ook de chocoladeafdeling aan. Losse pralines vind je niet meteen terug maar hier gingen we voor de verpakte pralines van Venchi, het Italiaanse chocolademerk sinds 1878. Grote en aantrekkelijke glazen bokalen gevuld met heerlijke, fijne Italiaanse chocolade. Mmmmmm. Ik voelde me een beetje een kleuter in een snoepwinkel.

2b. De derde stop die we maakten bevindt zich nog wat verder in de Bahnhofstrasse (eigenlijk de Seidengasse) en is een beetje een gelijkaardig verhaal als Globus. Jelmoli is ook een fancy department store waar je zeker eens moet passeren en opnieuw tref je op de benedenverdieping de food afdeling. Hier hebben we niks gekocht maar komen we heel graag eens lekker rondneuzen. Vergeet zeker ook niet eens binnen te gluren in het authentieke kaaswinkeltje op de benedenverdieping. Opnieuw… foodlovers, ga uw gang.

3. Iets voorbij Jelmoli maakt de winkelstraat een soort splitsing. In de Rennweg vind je confiserie en tea-room Honold. Honold is blijkbaar bekend om zijn Shoggi tram die jaarlijks eind oktober voor een week of 2 de Zürichse tramsporen onveilig maakt. Tijdens een tochtje met de tram ontdek je niet alleen mooie plaatsjes maar kan je ook genieten van hun bekende warme chocolademelk vergezeld van lekkere pralines. Zelf konden wij dit nog niet uitproberen door Covid maar misschien een vinkje voor op onze to do. Ik ken er 2 die geen neen zullen zeggen.

4. Door de smalle straatjes van Zürich slenterden we verder richting Vanini Swiss Chocolate 1871 in de Kuttelgasse. Nu en dan was het wat zoeken naar de winkeltjes en al zeker als het iets kleinere zaken waren maar hier kon je onmogelijk aan voorbij lopen. Een rij van minstens 30 wachtenden leidde ons richting Vanini. Tijdens mooie lentedagen blijkbaar adres nr. 1 voor een heerlijk ijsje. We hebben deze trekpleister aan ons laten voorbij gaan maar keren ooit nog eens terug om hun ijsjes uit te proberen.

8. Wij hebben de volgorde van de nummertjes zoals je op het plannetje kan terugvinden niet gevolgd omdat die weg ons minder logisch leek. Eerst bezochten we alle chocoladeshops aan de ene kant van de Limmat, daarna staken we over via een brug en liepen we zo langs de andere kant van de rivier. Daarom ga ik hier even verder met nummer 8, Max Chocolatier. Alleen hadden we een beetje pech want Max was niet geopend. Het kleine winkeltje vind je in de Schlüsselgasse. Zeker als het pand gesloten is, moet je je ogen goed open houden om het kleine winkeltje niet voorbij te lopen. Blijkbaar is Max niet zomaar een chocoladewinkeltje maar een ware ontdekking van geuren en smaken met gepersonaliseerde pralines. Je kan er ook een chocolade-abo kopen en op die manier elke maand 1 of meerdere pralines toegestuurd krijgen. Misschien wel een leuk cadeauideetje? Ik vond het persoonlijk niet zo erg dat het winkeltje gesloten was. Ik ben niet helemaal overtuigd of ze het hier zo charmant zouden vinden dat 2 kinderen 2 pralines komen kopen. Nuja, misschien is dat gewoon mijn idee?

9. Nummer 9 leidde ons naar nog een chocoladewinkel van dergelijk kaliber als Max. Ook chocolatier Dieter Meier was gesloten maar aan het pand te zien is dit geen 13 in een dozijn chocoladewinkel. Blijkbaar hebben ze hier maar 6 tot 8 soorten pralines per seizoen. Na enkele weken of maanden komt er dan een nieuwe selectie. Ook hier zou het me misschien wat moed vragen om binnen te stappen al denk ik dat de meeste winkeliers eigenlijk gewoon heel blij zouden zijn om hun chocoladeverhaal te mogen vertellen. Ooit waag ik het wel eens…

10. Nummertje 10 is een specialleke. Bij de eerste aanblik van chocoladewinkel Teuscher in de Storchengasse wist ik niet zeker of het een bloemenwinkel of een chocoladeshop was of iets tussen beide. Het heeft iets kitscherigs en gezelligs tegelijkertijd. Toch wel zeker de moeite om eens binnen te wandelen. Van de prijzen val je dan weer wat achterover. Een geschenkdoosje pralines voor CHF 79. Ok, tuurlijk, geef mij er anders maar 2 (uhum!!!). Gust koos voor een melkchocolade eendje. ‘Volle melk, volledig gevuld’, riep de vrolijke dame nog. Ok, dat hebben we dan ook weer gevoeld aan de volle prijs. Ah, voor 1 keertje. Hopelijk smaakt het eendje hem.

11. Nummertje 11 is geen onbekende meer voor ons. Sprüngli, met verschillende vestigingen in en rond Zürich city, is een beetje de place to be. En dan niet alleen voor de chocolade maar vooral voor de macarons, Luxemburgerli. Je kan kiezen uit verschillende lekkere smaken zoals chocolade, caramel, hazelnoot, aardbei, pistache,… en je eigen assortiment samenstellen of een voorverpakt doosje kopen. Ook deze winkel is een bezoekje waard en binnenlopen zonder te kopen is absoluut geen probleem. Genieten maar! Ohja, wij bezochten de vestiging op de Paradeplatz.

6. We staken via 1 van de vele brugjes over de Limat door naar de overkant van de rivier op zoek naar de laatste 3 chocolade-ervaringen. Nummertje 6 is een prachtige zaak, Schwarzenbach, gelegen in de Münstergasse. We liepen er al vaak voorbij en bij de etalage staan we dan even stil om te genieten van de vele specerijen en specialiteiten. Links bevindt zich de chocoladezaak. Je mocht de zaak maar met 3 klanten tegelijk binnengaan waardoor ik besloot manlief en de kroost de kans te geven. Bij het buitenkomen slikte het grootste exemplaar even en hoopte luidop dat het dan maar best lekkere pralines zullen zijn. CHF3 per stuk, het is maar dat je het weet.

7. Aan de overkant van de straat zit nog een pareltje verstopt, Conditorei Schober. Een prachtig klein maar uiterst charmant winkeltje waar je in niet-coronatijden kan genieten van een kopje koffie of chocolademelk met een assortiment pralines of 1 van hun heerlijke taartjes. Ok, checklist!!! (Ondertussen hebben we dit kunnen uitproberen en kan ik alleen maar aanraden om tijdens een bezoek aan Zürich hier halt te houden. Koffie, taartje, pralines, warme chocolademelk en zelfs de ijsjes zijn superlekker volgens ijsjeskenner Julia). De winkel ging bijna sluiten (op zaterdag om 17 uur) maar de vriendelijke verkoopster, in charmante outfit waarin je je in 1842 waant, liet ons nog snel binnen. Opnieuw een mini assortiment pralines maar dat ze lekker waren dat kon ik beamen. Ik mocht er eentje kiezen van Julia en ging voor de mango-praline. Als mango verslaafde (niet alleen het fruit op zich maar ook het sap, de yoghurt, mangotaart, mangomilkshake, mangomousse,… en ga zo maar verder) was ik helemaal in mijn nopjes. Voor mij misschien het mooiste winkeltje van het lijstje.

5. En om het lijstje af te sluiten wandelden we nog een stukje verder naar de Niederdorfstrasse naar Berg und Tal. Hier een totaal andere ervaring dan de andere zaken waar we vandaag voorbij kwamen. Bij Berg und Tal koop je niet echt losse pralines maar de winkel is een speciaalzaak met allerlei lekkernijen. Ambachtelijke koekjes, specerijen, rookworsten, thee, koffie en zelfs wat decospullen. Zeker een bezoekje waard en binnenwandelen kan zonder problemen. We kochten er een tabletje chocolade in plaats van losse pralines en sloten zo de dag tevreden af.

We namen de trein terug richting Thalwil na een fijne namiddag. Niet alleen een zoektocht maar ook een stadswandeling en vooral gewoon een heel fijne ontdekking.

De blikken doos werd thuis netjes uitgestald en smachtend keken we uit naar de proeverij later op de avond na het avondmaal.

Gepubliceerd door tinyindebergen

#swisslife

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s