Tips and tricks 44: Thurgauer Rundwanderweg (Romanshorn – Kesswil)

De Bodensee, daar waren we in de zomer van 2019 al op doorreis naar Oostenrijk. We logeerden toen 2 nachten in Friedrichshafen en bezochten Konstanz, Mainou, Lindau en Friedrichshafen zelf. De Bodensee grenst aan 3 landen: Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Deze keer bevonden we ons aan de overkant van Friedrichshafen, nl. Romanshorn. Vanuit Romanshorn kan je de overzetboot (met auto) naar Friedrichshafen (of omgekeerd) nemen. Dat willen we zeker nog een keertje doen wanneer alle grenzen weer normaal geopend zijn.

Het vertrekpunt van de wandeling is het station van Romanshorn waar je verschillende parkeermogelijkheden vindt. Direct aan het station grenst de haven van Romanshorn van waar de tocht effectief start.

Je wandelt langs het haventje en de Bodensee tot je aan het Seebad komt en niet meer verder kan langs het water. Daarna wandel je een stukje langs een betonnen pad met aan de ene kant de spoorweg en de andere kant de charmante huisjes die uitkijken op de Bodensee. Niks leuker dan even binnenpiepen in de tuinen van deze villa’s (gewoon gezonde interesse noem ik dat hoor).

In Uttwil kan je terug rechts afslaan en verder wandelen langs de Bodensee. Eerlijk, ik voelde me precies op een Caraïbisch eiland. Blauwe lucht, helblauw water, strandjes en uberschattige vissershuisjes. Sorry, ik kon het niet laten en fotografeerde ze bijna allemaal.

Onderweg kom je hier en daar wat take away kraampjes tegen en zelfs een camping waar je je innerlijke zelve even kan verrijken. Tijdens de zomer kan je ook stoppen bij het Seebad van Romanshorn dat volgens de kinderen absoluut een bezoekje waard lijkt.

Wij stapten een 8-tal kilometer tot in Kesswil. Daar namen we de trein (5 min. verwijderd van het wandelpad) terug naar Romanshorn waar onze auto geparkeerd stond. Even wel een kleine noot bij het nemen van die trein. De trein stopt niet automatisch in het station van Kesswil en dus moet je op de stopknop in het station drukken. Dat hadden wij net iets te laat door en dus zoefde de eerste trein netjes aan onze neus voorbij. Ook op de trein moet je op de stopknop drukken (een beetje zoals in een bus of tram) wanneer je bij het volgende station de trein wil verlaten. We vermoeden dat dit niet nodig is in het hoofdstation Romanshorn maar voor de zekerheid drukten we toch maar. Iets van een ezel…

De eigenlijke wandeling liep nog verder tot in Altnau (1 van de 15 etappes van de Thurgauer Rundwanderweg) maar uiteindelijk kies je zelf tot waar je wil stappen natuurlijk. Romanshorn – Altnau is 12 kilometer lang en opnieuw kan je dan vanuit het station van Altnau de trein terug nemen. Of wie een kortere wandeling wil (bv met kleinere kinderen) kan reeds in Uttwil stoppen of te voet terugkeren. Dat is eigenlijk het fijne aan dit wandelpad. Ofwel wandel je een lang stuk en keer je terug met de trein of je wandelt een korter stuk en keert langs hetzelfde pad gewoon terug. Onderweg kom je ook een 2-tal speelpleintjes tegen wat misschien fijn is voor het jonge volkje.

Zeker nog veel mogelijkheden hier. Zo willen we heel graag nog 1 of meerdere etapes van de Thurgauer Rundwanderweg uitproberen of misschien de Apfelweg in Altnau. Een andere optie is het huren van fietsen aan het station van Romanshorn en langs de Bodensee (heerlijk plat) fietsen. Voor mensen die graag kamperen met tent, mobilhome of liever een stacaravan huren zijn er zeker ook verschillende mogelijkheden. Campingplatz Buchen kwamen wij onderweg tegen. Het pad waar wij wandelden is deels ook een rolschaatspad dus ideaal voor de wieltjesmensen onder ons.

Best dat wij onlangs besloten om nog wat langer in die Schweiz te blijven want ik voel het al, we hebben het hier zeker nog niet allemaal gezien.

Gepubliceerd door tinyindebergen

#swisslife

Eén opmerking over 'Tips and tricks 44: Thurgauer Rundwanderweg (Romanshorn – Kesswil)'

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s