Tips and tricks 47: Mount Pilatus

Maandag 3 mei was het zover. Tiny in de bergen, herself, werd 41 jaar. Vorig jaar 40 in volle lockdown verzacht door de liefde en kleine attenties van mijn lieve huisgenoten. Dit jaar 41 en nog steeds ver verwijderd van familie en vrienden. Ik droomde stiekem al enkele weken van een lekkere taart in één of andere Vlaamse tuin overgoten door volop Vlaamse gesprekken en getater. Maar het mocht niet zijn. 7 dagen quarantaine + 2 testen bij het reizen naar België en op de koop toe 10 dagen quarantaine bij het terugkeren naar Zwitserland. Nope, daar gaan we niet aan beginnen. Nog even geduld dan maar zeker?

Maar ik mag niet klagen. Mijn Couckemannetjes waren al vroeg uit de veren en dat op zich is al heel speciaal. Pieter stond om 7.20 uur bij de bakker om dan vast te stellen dat die pas om 7.30 uur open ging. Ik heb het mogen horen 🙂

Ik werd verwend met een overheerlijk ontbijt en een erg praktisch geschenk. De mooie foto’s op social media en mijn blog werden tot hiertoe steeds gemaakt met de Google Pixel 4 camera op Pieters smartphone die hij via het werk verkreeg maar met trots kan ik vanaf nu vermelden dat ik zelf de trotse bezitter ben van zo’n Pixel 4a camera/smartphone. Niet enkel een cadeau voor mezelf maar Pieter is stiekem blij dat hij eindelijk tijdens de wandelingen en uitstappen zijn eigen GSM terug heeft.

Maar de Pilatus dus. Huisberg van Luzern, waar ik al eerder mijn hart verloor. (Pilatus is een berg met een hoogte van 2137 meter boven zeeniveau in centraal Zwitserland en is gelegen aan het Vierwoudstrekenmeer in de buurt van de stad Luzern. De berg is een geliefde bestemming voor toeristen. Het hoogste punt wordt de Tomlishorn genoemd. Wikipedia) De Pilatus valt een beetje in de categorie van de toeristische Jungfrau berg die we het voorbije coronajaar ook al konden bezoeken zonder overvolle bussen of treinen toeristen voor ons. Het leek ons slim om de Pilatus, die na corona waarschijnlijk ook weer overspoeld zal worden, nu nog mee te pikken. En we hadden geluk. We waren er bijna alleen. Deze week is er nog voorjaarsvakantie in kanton Zürich maar in de meeste andere kantons is de vakantie al voorbij. Dat in combinatie met een voorspelde zonnige dag leek ons het ideale recept voor een bezoekje aan ‘Mount Pilatus’.

We reden met de wagen een klein uurtje naar Kriens, naar het startpunt van de kabelbaan (Schlossweg 1, 6010 Kriens). Daar parkeerden we de wagen op de voorziene parking waarvoor je CHF5 per dag betaalt. We kochten met onze Halfcard en Junior cards 4 ticketjes naar het bovenste bereikbare puntje van de Pilatus, nl. Pilatus Kulm. De kinderen reizen gratis en wij betaalden CHF36 per persoon. De gondellift neemt je mee van Kriens naar Krienseregg waar we bleven zitten. Van daar met de gondellift door naar Fräkmüntegg. In Fräkmüntegg moesten we overstappen op de grote gondellift die om de 15 minuten vertrekt richting het hoogste punt, Pilatus Kulm 2132m.

Op het kaartje hierboven zie je beide mogelijkheden om de top van de pilatus te bereiken. Voor de toeristen wordt de ‘Goldene Rundfahrt’ aangeboden. Op die manier maken toeristen gebruik van gondelliften, een kabelspoortrein, de boot op het Vierwaldstedenmeer of de combinatie van trein en bus. Wij kozen voor een heen- en terugticket Kriens – Pilatus Kulm.

Eigenlijk planden we vanuit Pilatus Kulm een kleine wandeling naar het allerhoogste topje van de Pilatus berg, nl. Tomlishorn. De korte wandeling die wij planden, maar wegens nog teveel sneeuw niet mogelijk was, vind je hier: https://swissfamilyfun.com/pilatus-tomlishorn/

In Kriens vertrokken we met een kleine 20 graden en bij Pilatus Kulm zakte de temperatuur tot een luttele 2 graden. Gelukkig hadden we winterjassen (die vorige week netjes gewassen en opgeborgen werden grrr), mutsen en handschoenen bij. In het bezoekerscentrum van Pilatus Kulm zijn er voor de kinderen enkele leuke belevenissen en activiteiten rond de drakenlegende en kan je klimmen naar een uitzichtspunt van waar je normaal een prachtig zicht hebt op het Vierwaldstedenmeer maar uiteraard ook de hoogste bergen van Zwitserland kan spotten. We hadden pech want 1 vervelende wolk bleef koppig rondom ons zweven. We hoopten en probeerden zelfs eventjes hard te blazen maar tevergeefs.

En eigenlijk heel bizar maar toen we van Pilatus Kulm de gondellift terug namen naar Fräkmüntegg duurde het geen minuut tot we uit de wolken waren en het meer zagen schitteren.

Foto’s tijdens het dalen van Pilatus Kulm naar Fräkmüntegg.

In Fräkmüntegg moesten we sowieso uitstappen om het kleine gondelliftje terug naar Krienseregg of zelfs Kriens terug te nemen maar we besloten toch nog even daar te blijven om te genieten van het uitzicht en een koffietje op het terras van het plaatselijke restaurant. We ontdekten dat er in Fräkmüntegg voor kinderen veel te beleven valt. Er is een rodelbaan (die nu nog gesloten was), een touwenparcours (gratis) een klimparcours (CHF21 voor 3 uur) en de dragon glider (CHF6 voor een ritje).

Gust en Julia probeerden het gratis touwenparcours uit en genoten van een ritje op de Dragon glider. In deze coronatijden toch fijn dat ze naast alle wandelingen ook eens van zo’n activiteiten kunnen genieten. Het blijven kinderen, niet?

Na de hippe activiteiten in Fräkmüntegg zakten we wat verder richting Krienseregg waar Julia in het heengaan al een leuke speeltuin had ontdekt vanuit het gondelliftje. Ook daar maakten we een stopje en terwijl Pieter en ik nog even konden nagenieten, in het zonnetje met een lekker biertje, speelden Gust en Julia op de speeltuin. Zalig zo even dat momentje onder ons tweetjes.

Voldaan en blij dat we de Pilatus in deze kalme, niet-toeristische periode konden bezoeken, keerden we terug richting Thalwil waar nog een heerlijk birthday kaasfonduetje op me stond te wachten. Ik heb genoten en vond de 41 precies iets minder pijnlijker dan de 40. En dat stukje taart in één of ander Vlaamse tuin zal ik tegoed houden. Het (West) Vlaamse getetter ook.

Gepubliceerd door tinyindebergen

#swisslife

2 gedachten over “Tips and tricks 47: Mount Pilatus

 1. Hoi Tine, zeker ook nog eens in de zomer doen
  De wandeling van Ämsigen (Mittelstation van de baan vanuit Alpnachstad) tot op de Pilatus is echt prachtig.
  Als je kan, blijf er ook eens overnachten dan je kan je de zonsondergang en -opgang zien.

  Nog een paar tips voor je To Do lijstje :
  Urmiberg, naast Brunnen met een prachtig uitzicht op de Vierwaldstättersee. Kabelbaantje voor 6 personen naar boven, eerst op het zonneterras van het restaurantje iets eten en dan naar beneden wandelen tot in Brunnen en op de promenade nog een terrasje doen.

  Wasserauen => Seealpsee => Aescher : gewoonweg prachtig en een must see!

  Grosse Mythen (in de zomer doen): mooie wandeling van Brunni via Holzegg naar boven (of eerst met de kabellift tot Holzegg)

  Monte Boglia in Tessin: boven kom je dan op de grens van Itali!e en Zwitserland met een adembenemend uitzicht op de Luganersee en zelfs Lago di Como.

  Groetjes uit Densbüren, Sophie

  Like

  1. Dag Sophie, bedankt voor de tips. Ik ben altijd op zoek naar nieuwe ideeën en wil graag nog heel veel moois ontdekken. Groetjes

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s