Tips and tricks 48: Kandersteg: Blausee en Oeschinensee

Blausee

It feels like a movie…

Deze trip stond al even op het verlanglijstje en nu weet ik waarom. We bevinden ons dit weekend in Kandersteg in het kanton Bern. De rit naar Kandersteg gaat van Zürich naar kanton Aargau, over Basel tot je kanton Bern binnenrijdt. Het grootste deel van de rit gaat over het vlakste stuk van Zwitserland maar eens we Kandersteg naderden veranderde het landschap in machtige en prachtige bergen. Onderaan het ontluikende groen, bovenaan de besneeuwde bergtoppen. Ik werd er weer stil, of nee, eerder wat hyper van. Hubbylief stopte zelfs op een verlaten parking langs de snelweg om mij wat mooie foto’s te laten nemen. Thanks hubbymans, it means a lot to me.

Na een goeie 2 uur rijden, bereikten we Blausee. Blausee ligt in een afgesloten natuurpark en dus betaal je ingang om het park te bezoeken. Wij kochten een familieticket voor CHF30. De meningen over Blausee zijn verdeeld. Omdat het precies wordt uitgebaat als een pretpark (met parkeerwachters, kassa’s, een scansysteem om binnen te komen,…) oogt het vrij toeristisch maar anderzijds las ik op het web dat het goed is dat het park wordt uitgebaat om zo de controle op toerisme, vervuiling en oa. natuurbeheer te behouden. Ik heb genoten, absoluut. Het heeft me niet gestoord eigenlijk. Deze plek is een Instagram hotspot en de Aziatische jonge meisjes die we vandaag ontmoetten maakten wel 2 uur lang onophoudelijk foto’s. 1,2,3, links… 1,2,3 recht… En klikken maar.

In het natuurgebied bevindt zich ook een hotel, een vakantiehuisje, een 3-tal take away mogelijkheden, een speeltuin, een forelkwekerij en een prachtig sprookjesbos. Ohja, en een gratis boottochtje is inbegrepen in de prijs. Ik had het eerlijk gezegd niet willen missen en persoonlijk vind ik dat je het toch minstens 1 keer moet gezien hebben.

‘Waarom het water zo blauw kleurt?’, hoor ik jullie denken. Er is de wetenschappelijke uitleg en de legende. De legende is net iets romantischer dan de wetenschap. Een koppeltje zou het meer regelmatig bezocht hebben. Tot de jongen kwam te sterven. Elke dag keerde het meisje terug naar ‘hun’ plekje. Haar tranen kleurden het meer blauw. Tot ze uiteindelijk zelf stierf van verdriet (booohoooo, snif, snuiter). De wetenschappelijke versie vertelt dat er zich onder het water bronnen bevinden. Door de mineralen in het water wordt bij lichtinval de rode kleur uit het kleurenpalet onttrokken met dit prachtige resultaat als gevolg (saaaiii).

Het meisje in het meer op haar knieën.

Wij bleven er een goeie 2 uur en namen onze picknick mee van thuis. Leuke en ideale picknick hotspots genoeg daar en zeker in niet toeristische periodes. Geen idee wat ik mij er op topdagen bij moet voorstellen. Maar he, dit pakken ze ons opnieuw niet meer af. Check ✅

Vanaf Blausee was het nog een tiental minuutjes rijden (klimmen) naar Kandersteg zelf waar we voor de nacht een hotelletje reserveerden. We verblijven in hotel Ermitage Kandersteg. Het hotel ligt vlak bij de kabelbaan ‘Kandersteg- Oeschinensee’. Het is een typisch Zwitsers hotel en onze familiekamer biedt naast 1 dubbel bed en 2 stapelbedden niet veel meer luxe. ‘Ah, we doen er alleen maar onze ogen toe.’ besluiten we. Voor chique hotels moet je niet in Zwitserland zijn tenzij je je graag blauw betaalt (haha, van toepassing op ons meer vandaag).

Eigenlijk planden we deel 2 van de dag pas voor morgen maar aangezien we al rond 14.30 uur in het hotel incheckten, besloten we vandaag toch nog de kabellift naar de Oeschinensee te nemen. In het hotel krijg je een reductiekaart van 20% maar met onze halftaxcard krijgen we 50% korting en betalen de kinderen niks.

Een steile klim neemt je mee langs de bergen naar boven. De Oeschinensee zelf zagen we nog niet meteen. We moesten zo’n anderhalve kilometer stappen (vooral dalen) om het betoverende (ook weer blauwe) meer te bereiken. Al waren we een klein beetje teleurgesteld. Het meer was nog steeds bevroren (in de winter kan je een ice walk maken op het meer) waardoor zijn prachtige blauwe kleur niet zo zichtbaar was. Maar niet getreurd, de omliggende bergen en rotsen zijn zo adembenemend dat we het bevroren meer minder erg vonden.

Nadat we wat genoten van het uitzicht op de rotsblokken aan het meer keerden we terug richting kabelbaan. Het laatste ritje vertrekt om 17 uur richting dal en aangezien we in het heengaan vooral daalden, wisten we dat we nog een klimmetje tegoed hadden. Het pintje aan het bergstation met zicht op de bergen smaakte als nooit tevoren.

Terug beneden genoten we nog even in de tuin en op het terras van het hotel voor we ons klaarmaakten voor het avondmaal. Het Zwitsers 3-gangen menutje ging vlotjes binnen en na het avondmaal pikten we nog de ondergaande zon op de bergtoppen mee.

Benieuwd wat de dag morgen brengt? Ik weet alvast hoe hij starten zal: wakker worden met zicht op de bergen en een moederdagontbijt aangeboden door het hotel. ‘Morgen is het een beetje anders dan anders mevrouw. Dan serveren we ons moederdagontbijt.’ Woehoe!!! Mijn dag kan nu al niet meer stuk. Aan alle meelezende moederkes jong of oud (en dan vooral mijn eigen moederke natuurlijk)… Happy mother’s day!

Wordt vervolgd…

Gepubliceerd door tinyindebergen

#swisslife

2 gedachten over “Tips and tricks 48: Kandersteg: Blausee en Oeschinensee

  1. Mooi verhaal en prachtige foto’s zo weer te zien.
    Geniet er morgen nog van en voor jou alvast een smakelijk Zwitsers Moederdag ontbijt.
    Je moederke.😘

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s