Tips and tricks 76: Roadtrip Klausenpass

34° voorspeld in Zwitserland dit weekend. Dat betekent voor vele Zwitsers de hele dag doorbrengen aan één of andere badi (badplaats aan het meer). Wij vinden zo tijdens de zomermaanden dagelijks een sprongetje in het meer geweldig maar om nu een hele dag met je luie kont in het gras te zitten…hmmm, minder ons ding.

Dus gingen we op zoek naar een leuke activiteit tijdens deze warme dagen. Een bergwandeling durfden we ook niet zo goed want soms kan het frisser zijn in de bergen (op grote hoogte) maar soms loop je ook echt in de volle zon op open velden of bergheuvels.

Tot ik in de loop van de voormiddag op het idee kwam om een soort roadtrip te maken langs mooie (en indien mogelijk koele) plaatsjes. De Klausenpass, reeds lang op het verlanglijstje en al meermaals stukjes richting de pas gedaan, maar ooit ook helemaal moeten terugkeren omdat de pas door de smeltende sneeuw volledig was afgesloten. Dat zou nu vandaag hopelijk niet meer het geval zijn dachten we (als die sneeuw nu nog niet gesmolten is, zucht, puf, warm).

De rondrit is een 200 km lang dus best wel veel. Je kan beter ’s morgens op het gemak vertrekken zodat je de kans hebt om onderweg te stoppen waar je wil en hoe lang je wil want dat is net het voordeel van deze prachtige roadtrip. Wij reden vanuit Thalwil richting Zugersee, Goldau, Lauerz, Ingenbohl, Sisikon, Altdorf, Bürglen, Spiringen, Unterschächen, Linthal, Glarus, Näfels en zo terug de snelweg A3 richting Thalwil.

Wij stopten op volgende plaatsen maar dat is geheel naar eigen goesting, smaak of tijd in te vullen.

  • Tellskapelle Sisikon: Hier maakten we een eerstje stop kort na de middag voor een koffie en een ijsje in de Seebeizli am Urnersee in Tellsplatte. Je moet hiervoor een kleine afdaling doen naar het meer maar het uitzicht is adembenemend. De ijsjes zijn er de moeite waard dus iedereen happy.
  • Altdorf: Bezoek aan het oude stadscentrum met standbeeld van Willem Tell
  • Bürglen: De moeite waard om even te stoppen aan het kerkje en daar de Tellskapelle en de oude typische Zwitserse huisjes te aanschouwen.
  • Unterschächen: Deze stop mag je niet overslaan. Je parkeert je auto aan de start van de vallei in de Bielenstrasse. Net voor je de vallei ‘Brunnital’ zou binnenrijden (aan zo’n koeienoversteekplaats op de weg) zijn enkele parkeerplaatsen. Daar parkeer je de wagen en loop je een stukje de vallei in langs het kabbelende water van de Hinter Schächen rivier. Ongelooflijk mooi daar. Puur Zwitserland. Mocht je daar geen plaats vinden (want de plaatsjes zijn beperkt) kan je in Unterschächen zelf ook parkeren op een grotere parkeerplaats en moet je nog een klein stukje stappen naar de vallei. De grotere parking bevindt zich nabij hotel Alpina maar staat ook duidelijk aangegeven langs de weg. In tips and tricks 54 beschrijf ik hoe we daar ook parkeerden om de watervalwandeling in Aesch (Staubbachfall) te maken.
  • Klausenpas: Nadat we even in de vallei in Unterschächen genoten van het frisse water en de mooie natuur, startten we eindelijk onze weg naar de Klausenpas. Let op, vanaf nu gaat het behoorlijk kronkelen dus absoluut niet het moment om een boek te lezen op de achterbank of iets op je GSM op te zoeken. Nuja, dat zou gewoon ook zonde zijn want de weg naar en door de Klausenpas is ongelooflijk mooi. Wij zijn onderweg zeker op 10 plaatsjes kort gestopt om even te genieten of een mooie foto te maken. Je komt ook een paar plaatsjes tegen waar je iets kan eten of drinken. Een iets langere stop maakten wij aan restaurant Klausenpass (niet te verwarren met het vrij moderne hotel Klausenpass dat je hiervoor tegenkomt). Aan restaurant Klausenpass zagen wij sneeuw op bereikbare hoogte en besloten we onze ‘cool down’ dag echt waar te maken met een sneeuwballengevecht. Heerlijk! We maakten na het dollen ook nog een korte wandeling naar een mooi uitzichtpunt over de Klausenpas (links van het restaurant vertrekken op een goed begaanbaar pad tot je op een soort uitkijkpunt komt. Dit is ongeveer 15 min. stappen van de parking maar zeker de moeite waard.
  • Glarus: Tijdens de afdaling kwamen we nog leuke stopplaatsjes en nog een waterval (Berglistüber) tegen. Wij reden door tot in Glarus waar we de wagen even aan het station parkeerden en voor de Pokémon vangende zoon even een klein toertje deden in het stadspark met verfrissende fonteinen. Daarna vervolgden we onze weg terug tot in Thalwil.

Maar bij deze nogmaals heel belangrijk om te onthouden. Je kiest echt waar en wanneer en hoelang je stopt naar eigen verlangens. Maak er gewoon een ontspannende dag van (desnoods met picknick stops) al kom je onderweg ook een aantal supermarkten (oa meerdere Volg supermarkten) en restaurants tegen. Een frisse pint smaakt nog altijd beter op een leuk terrasje met een mooi uitzicht.

Have fun, geniet en laat je lekker verrassen zou ik zeggen 🙂

Gepubliceerd door tinyindebergen

#swisslife

Eén opmerking over 'Tips and tricks 76: Roadtrip Klausenpass'

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s