Tips and tricks 80: Weg der Schweiz – Etappe 4: Sisikon – Brunnen

Weg der Schweiz, een 35 kilometer lange wandelweg langs de Urnersee (zuidelijkste deel van de Vierwaldstättersee of beter gekend als Lake Lucerne). 

De wandeling start oorspronkelijk in Seelisberg/Rüti en eindigt in Brunnen.  Maar weinig mensen maken de wandeling in 1 stuk en dus werd de wandeling in etappes ingedeeld.  Zo kan je tijdens een vakantie in de streek elke dag een stuk wandelen of zoals wij, naar goesting en believen, een etappe uitkiezen en bewandelen.

In Tips and tricks 71 beschrijf ik etappe 3: Flüelen – Sisikon.   Toen beschreef ik ook al dat je in het voorjaar en het najaar vaak moeilijker wandelingen kan vinden in de bergen zelf.  De liftjes gaan in onderhoud of er ligt al/nog sneeuw in de bergen.  Daarom is een etappe van de Weg der Schweiz ideaal tussen april en oktober.  De kans is bv. groot dat er binnen 2 weken al sneeuw ligt op het hoogste gedeelte van onze wandeling.

Over het hoogste gedeelte gesproken.   Etappe 3 was een ‘lichte’ wandeling, etappe 4 was een ‘middel’ wandeling.  Mijn beenspiertjes hebben het geweten!  Vanaf de start van de wandeling klim je 480 meter tot je in Morschach het hoogste punt hebt bereikt.  Daarna daal je de 480 meter weer tot aan het meer in Brunnen.  Gelukkig zijn er onderweg meer dan genoeg prachtige stopplaatsjes om even te verpozen.  Op de foto hieronder zie je onze startplaats nabij het dorpje Sisikon aan het meer en de foto zelf is genomen op ongeveer het hoogste punt van de wandeling.

Ergens op 1/3 van de klim kwamen we de eerste Hofladen tegen.  Een Hofladen is vrij vertaald een ‘boerderijwinkel’.  Die vind je hier in allerlei formaten.  Van een echt winkeltje bij een plaatselijke boerderij tot een blokhutje of zelfs een houten bak met een minimaal aanbod aan bv. kaas- of vleeswaren, drankjes, huisgemaakte confituur,…  En op die eerste stop vonden wij een kleine houten kist met daarin een mini koelkast waarin enkele stukken Alpkäse lagen.  Je kan vaak op 2 manieren betalen: contant waarbij je het geld gewoon achterlaat in een klein geldkistje of met Twint (de Zwitserse Payconiq).  Verder op de wandeling kwamen we zeker nog 2 Hofladen tegen dus in nood ga je niet omkomen van de dorst of honger.

De etappe die wij maakten gaat van Sisikon naar Brunnen door bos en weide tot je terug aan het meer in Brunnen staat.  In Sisikon zijn er zeer weinig parkeerplaatsen waardoor wij de wagen in Brunnen aan het station (met veel parkeerplaatsen) parkeerden en de trein naar Sisikon namen.  De trein spoort elk uur om xx:39 uur dus een beetje planning kan je dag wel aangenamer maken.  Het ritje zelf naar Sisikon duurt slechts 4 min.  Om het met de woorden van Gust te zeggen: ‘Dus wij zitten hier 4 min. op de trein om straks die 8 kilometer terug te wandelen ofzo?’  Nog een voordeel om in Brunnen te starten, naast de parkeerplaatsen, is dat je op het einde van de wandeling niet meer moet wachten om de trein terug te nemen naar je startplaats.  Wij konden gewoon terug richting de wagen wandelen.  Ohja, vanuit Thalwil naar Brunnen rijd je een goeie 45 min.

De wandeling zelf is 8,3 km op prima bewandelbare paden.  Hou wel rekening met de hoogte als je een minder geoefend wandelaar bent.  Maar nu en dan stoppen tijdens de klim is niet alleen een goed excuus om de hoogtemeters niet in 1 keer te moeten afleggen maar vooral om te genieten van het prachtige uitzicht op lake Lucerne, de besneeuwde bergtoppen aan de overkant en de prachtige groene weides onderweg.

Kijk zelf maar!

Na de wandeling kan je in Brunnen nog heerlijk genieten langs het water, uitrusten op de houten ligzetels aan het meer of iets lekkers drinken aan 1 van de terrasjes langs de oever.

Misschien tot een volgende etappe ergens?

Gepubliceerd door tinyindebergen

#swisslife

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s